So na rane

Milijana Latinović

Iako je od tužnih ratnih dešavanja u ovoj zemlji prošlo više od četvrt vijeka, rane koje su nemili događaji ostavili još nisu zarasle. A i kako da zarastu kada se iz dana u dan sipa so na njih?

 

Posljednji u nizu događaja koji je uznemirio porodice mučki ubijenih Srba u Sarajevu jeste otkrivanje sramnog spomen-obilježja na Kazanima. Spomenik na kojem su samo poredana imena, bez naznaka da je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti i bez da je navedeno ko je počinilac zločina, još jedna je u nizu uvreda za žrtve i njihove porodice.

Na ovaj način još jednom su obesmišljene žrtve stravičnog zločina. I nije ovo jedini događaj koji svjedoči o dubokoj podijeljenosti svih u BiH, nejednakom tretiranju žrtava i njihovih porodica. Iz godine u godinu svjedočimo dvostrukim aršinima u BiH kada je riječ o obilježavanju stradanja na sve tri strane. Svjedoci smo da se samo jednima sudi, dok se drugima izriču oslobađajuće presude.

Godinama porodice ubijenih u Dobrovoljačkoj na mjesto stradanja najmilijih odlaze uz velike mjere obezbjeđenja i prije nego se vrate kući sa mjesta stravičnog zločina, sarajevske komunalne službe cvijeće i svijeće koje donesu bace u kontejner.

Zar je to primjer poštovanja i suživota? Zar poslije svih ovih godina i prolivene krvi na svim stranama u BiH nije došlo vrijeme bar da se omogući žrtvama da počivaju u miru, a njihovim porodicama da bez straha obilježavaju godišnjice stradanja?

Nije Sarajevo jedina lokalna zajednica u BiH u kojoj je situacija ovakva, ali je možda najbolji primjer imajući u vidu da sarajevske vlasti s ponosom uvijek ističu da je to multietnički grad u kojem ima mjesta za sve i svakoga. A spomen-obilježje na Kazanima upravo pokazuje suprotno.

So na srpske rane sipa se godinama unazad širom BiH, od Krajine u kojoj cijelog septembra Bošnjaci slave “oslobođenje” jedne po jedne opštine do Hercegovine. Dok oni slave, Srbi pale svijeće za ubijenu braću, očeve i sinove, za žrtve zloglasnih akcija u kojima su ubijana i djeca.

Krajnje je vrijeme da jedni drugima pogledamo u oči, da oni koji su ubijali nevinu djecu na sve tri strane izađu pred lice pravde, da odgovaraju za sva zlodjela koja su učinili i da svi koji su krivi pravedno budu osuđeni.

Ali svi bez izuzetaka, a ne da se dvije i po decenije upire prstom samo u jedan narod.

Sve dok ne budemo jednako poštovali sve žrtve i omogućili i Srbinu i Bošnjaku i Hrvatu da na dostojan način obilježe stradanje svojih najmilijih, a njihove ubice ne budu pravedno osuđene, uzalud pričamo o pomirenju i suživotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana