Snimak i “snimak”

Darko Momić

U danu kada je Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici donosila krupne odluke u vezi sa statusom Srpske, društvene mreže i viber grupe okupirao je snimak Ivana Begića, odbornika PDP-a u banjalučkoj gradskoj Skupštini i dugogodišnjeg bliskog saradnika gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Snimak je eksplicitnog sadržaja. Tragično ili groteskno, ali snimak je postao viralan do te mjere da je na društvenim mrežama u potpuno drugom planu ostavio zaključke republičkog parlamenta i njihov značaj. To bi svakako trebalo da zabrine njihove predlagače, ali i cjelokupnu javnost, zato što se postavlja pitanje da li su zaključci zaista toliko značajni, ako ih u drugi plan potisne jedan snimak homoseksualnog sadržaja. Ali to je drugo pitanje, mi ćemo se zadržati na samom snimku i reagovanjima koja su mnogo rekla o političkom i društvenom licemjerju.

Nezaobilazno je poređenje viralnog snimka sa nedavnim fotografijama bivšeg gradonačelnika Prijedora i funkcionera SNSD-a Dalibora Pavlovića, koje su zgrozile javnost nenaviklu da visoke funkcionere i “uglednike” vide zavaljene pored VC šolje sa ustima punim tableta. Za konzervativnu i puritansku balkansku javnost snimci Ivana Begića sa ustima punim spolovila svakako bi trebalo da budu mnogo skaredniji, ali se ne bi baš reklo da je tako. Naprotiv, moralne vertikale i dušebrižnici koji su najoštrije osudili Pavlovićeve fotografije, ne postavljajući pitanje odakle one u javnosti, preko noći su okrenuli ćurak i u objavi Begićevog snimka prepoznali udar na privatnost i kršenje ljudskih prava. Dakle, isti oni koji su Pavlovića pozivali na ostavku, Begića su odgovarali od ostavke. Khm!

Zaudara kad se dvostrukim aršinima uspostavljaju standardi, ali onima koji to rade birači u Prijedoru, iz kojeg dolaze i Pavlović i Begić, pokazali su šta o tome misle. Porazu opozicije sigurno je kumovalo i napuštanje posebne sjednice Narodne skupštine i odlazak u TV emisiju sa liderom SDA, ali ne treba biti naivan, pa vjerovati da objavljivanje Begićevog snimka nije i te kako uticalo na izbore na kojima je kandidat SNSD-a pobijedio nadmoćno, iako uz minimalnu izlaznost. A ta rekordno niska izlaznost je poruka opoziciji i onima koji su se na Pavlovića bacali drvljem i kamenjem, najavljujući da će prijedorski rezultati pokazati put biračima za izbore 2022. godine.

Biće ipak da će dogodine neke druge stvari odlučivati o rezultatu izbora, a kada je riječ o viralnom snimku, ključno pitanje je da li će Draško stati iza Begića ili će mu okrenuti leđa. Ono suvoparno saopštenje podrške nije dalo jasan odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana