Smušeno tužilaštvo

Goran Maunaga

Kad je u pitanju pravosuđe BiH, u prilici smo da nas pojedinci iz tog segmenta vlasti skoro svaki dan "prosvijetle" novim saznanjima koja nas zaprepaste jer ih pravo nigdje u svijetu ne poznaje i zbog čega je sasvim logično da to pravosuđe ili ne funkcioniše, ili radi naopako.

Ovog puta u pitanju je kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH koji smatra da omogućavanje uvida OEBS-u u predmete ratnih zločina u fazi istrage, o čemu je odluku donio i VSTS, predstavlja krivično djelo. Kolegijum je tu odluku obrazložio tvrdnjom da bi u tom slučaju "ozbiljno bila ugrožena tajnost tih predmeta".   

To je neviđeni presedan, nonsens, kojim je kolegijum tužilaca rekao da i VSTS i OEBS čine krivično djelo ako bi bio izvršen monitoring rada Tužilaštva i uvid u predmete ratnih zločina.    

To što su juče iz Tužilaštva išla dva kontradiktorna saopštenja, jedno poslije usvajanja zaključaka VSTS-a u kojem su ponovili da je zahtjev OEBS-a neprihvatljiv, a drugo nekoliko časova kasnije gdje stoji da je to bio stav kolegijuma Tužilaštva od 25. avgusta, samo dodatno govori o načinu rada, odnosno nerada te institucije.

Ali, bez obzira na to je li to bio stav kolegijuma Tužilaštva prije, ili i prije i poslije odluke VSTS-a, on sadrži veliku neistinu, a to je tvrdnja da je uvidom u predmete ugrožena njihova tajnost jer se zna da nisu sve istrage tajne.

O tome jasno govori član 47 ZKP-a BiH, a za dobijanje eventualne tajnosti postoji zakonska procedura. Dakle, kad tužioci u istrazi saslušavaju svjedoke, oni, naravno, znaju zašto su saslušani. S obzirom na to da se osumnjičeni saslušavaju posljednji, svjedoci im uvijek mogu reći da se vodi istraga, što govori da tu nema govora ni o kakvoj tajnosti postupka.

Na kraju krajeva, vratimo se tom dopisu kolegijuma Tužilaštva od 25. avgusta kojim oni izvještavaju VSTS da Misiji OEBS-a nisu odobrili analizu rada ni pristup predmetima ratnih zločina. Već tu je bilo jasno da Tužilaštvo krši odluku iz novembra 2006. godine po kojoj je obavezno da OEBS-u dozvoli pristup tim predmetima.

A bez obzira na to da li je "kolegijumu Tužilaštva" bilo jasno da kontrolori OEBS-a nisu ni imali namjeru da pristupe predmetima koji nose oznaku tajnosti, zabranom su dali dodatne razloge za sumnju, pa bi sudija kontrolor Džoana Korner prilikom kontrole trebalo da otvori "četvore oči".+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana