Smrt za šaku dolara

Dragana Keleč
Smrt za šaku dolara

Lista onoga šta su pojedinci spremni da urade za novac podugačka je, a spisku najbizarnijih stvari svakako bi trebalo dodati i odlazak na "privremeni rad" u Japan i to ni manje ni više nego u nuklearnu elektranu "Fukušima".

Da li su ekonomska kriza ili želja za brzom zaradom glavni krivci za pristanke na najopasnije poslove, složeno je pitanje za sociologe i stručnjake.

Tokijska elektrodistribucija "Tepko" ponudila je dnevnicu od 5.000 dolara za rad na sanaciji oštećene nuklearne elektrane "Fukušima Daiči". Čim je vijest objavljena građani su počeli da se raspituju, kako i na koji način otići tamo.

Internet forumi već su prepuni raznih komentara i na kojima se razmjenjuju informacije, mišljenja i savjeti u vezi sa ovim poslom. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Jeste da je teško vrijeme, jeste da nam novca uvijek fali, jeste da mnogi krpe kraj sa krajem, ali ljudi, dokle?

Baš kada smo pomislili da su slučajevi poput službi u Avganistanu, Iraku i Iranu, gdje su za malo više novca na kocku stavljani životi, siva prošlost, stigla je informacija da se naši ljudi dobrovoljno prijavljuju za posao u Libiju, i to ni manje ni više nego Gadafijevih "plaćenika".

Da kraj ne bude tu, pobrinuli su se pojedinci koji su spremni da za 5.000 dolara rade ono što ni japanski inženjeri nisu mogli ili smjeli.

Spremni su da odu u zemlju, u koju su zbog straha od još veće nuklearne katastrofe uprte oči cijelog svijeta. Spremni su da uđu u jezgro nečega na šta većina ne smije ni da pomisli, a kamoli izgovori.

Hrabrost ili ludost, logična su pitanja, ali pravi odgovor mogao bi da bude pohlepa. Teško je i zamisliti da se neko usuđuje i da razmotri opciju da radi bilo šta u blizini nuklearki, koja su trenutno kao tempirane bombe.

Ali, to očigledno našim "hrabrim" pojedincima nije ni bitno. Honorar u dolarima bio je razlog da zaborave na sve moguće i nemoguće opasnosti koje iz ovog posla vrebaju.

Jeste da je situacija u BiH teška, da se do posla ne dolazi lako, ali rizikovati život za "šaku dolara", i to u nuklearnoj elektrani, prosto je nevjerovatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana