Smrt ili život

Svjetlana Šurlan

Koliko su zaposleni u institucijama BiH spremni da doprinesu razvoju ove zemlje najbolje pokazuje izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine.

Od 75 budžetskih korisnika BiH, u kojima je zaposleno više od 22.360 osoba, njih 30 povećalo je troškove i tako potrošilo čak 12 miliona maraka više u odnosu na isti period lani.

Najveće povećanje troškova bilo je za Memorijalni centar Srebrenica i Jedinicu za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Jednostavnije, za groblje i zatvor.

Poštujući neizmjerno sve žrtve rata, ali da je BiH država kakva bi trebalo da bude, sahranjivanje svih stradalih u ratu trebalo je da bude završeno bar prije deset godina, a institucije su novac konačno trebale usmjeriti u stvaranje novog života, u stvari vrijedne življenja.

Uz Memorijalni centar, najveće povećanje troškova zabilježeno je i na poziciji budžeta s koje se finansira gradnja "državnog" zatvora. Ta gradnja traje blizu desetak godina. Samo projekti i njihovo mijenjanje koštalo je milione, a poznato je i da je prvo napravljen zid oko zatvora, a da temelji novog alkatraza nisu bili ni "udareni". Zid je, vjerovatno, u međuvremenu dijelom srušen. To je druga strana priče.

Ono što je nedopustivo jeste da pare budžetskih korisnika ne idu na razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

Iako postoje uvjeravanja da otvaranje novih radnih mjesta nije posao države, već da država treba samo da stvori uslove za to, činjenica je da nisu stvoreni ni uslovi za to.

Novac nije trošen ni na poboljšanje usluga administracije, već na povećanje plata, a to u BiH ne znači da će radnici zbog veće plate pružiti i bolju uslugu građanima koji ih plaćaju. Tako je samo za bruto plate i naknade iskeširano 394,8 miliona maraka, oko 5,7 miliona više nego prošle godine, a za 2,2 miliona veće su naknade troškova zaposlenih.

Za traženje nestalih i sahranjivanje pronađenih treba da se daju pare i da to bude završeno, jednom zauvijek. Treba da bude i izgrađen zatvor. Ta dva posla treba da budu prioriteti u državi kakva je BiH. Ali to ne treba da budu pozicije na kojima će troškovi biti povećavani iz godine u godinu, jer narod traži život vrijedan življenja, a ne groblja i zatvore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana