Smjene

Željka Dobrić
Smjene

Vlada Republike Srpske odlučila je juče da razriješi Zorana Mastila dužnosti direktora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, a najavljena je i smjena direktora "Šuma RS" Neđe Ilića.

Iako se ka smjeni i promjenama išlo sporim i činilo se nesigurnim koracima, ovo je sasvim sigurno bilo najbolje rješenje za Fond PIO, od kojeg živi više od 200.000 penzionera.

Ako se uzme u obzir da je deficit Fonda PIO za Mastilovog vladanja dostigao 120 miliona maraka, te da su se uz ime bivšeg direktora vezivale razne afere i skandali, tužbe za povrede zakona i neprofesionalno ponašanje, više je nego očigledno da je Fond odavno bio zreo za kadrovske transformacije.

Imenovanje Mladena Milića za novog direktora Fonda PIO, kao i promjene koje su predviđene novim Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je Narodna skupština usvojila ove sedmice, trebalo bi sada, više nego ikada, penzionerskoj populaciji u RS da rastjera crne oblake.

Da je juče bio dan za obračun vlasti sa višegodišnjim parazitskim i zavrtanju, u sopstvene džepove narodnog novca, sklonim kadrovima, pokazuje i nalog za smjenu komandira sudske policije Ljupka Marjanovića i inspektora Željka Dragojevića, koji su se okoristili službenim položajem i pokrali javni novac.

Treba se nadati da ovi karijeristi neće biti posljednji koji su sankcionisani zbog nimalo altruističkog odnosa prema instituciji u kojoj rade i da će Vlada na oku držati sve slične njima i po njihovom uzoru vaspitavane kadrove.

Vlada je odlučila da popuni pet direktorskih pozicija u Poreskoj upravi, da bi ova institucija radila u punom kapacitetu i sa punom odgovornošću imenovanih, ali i ograničila plate direktora vanbudžetskih fondova, da bi konačno primanja rukovodilaca bila koliko-toliko ujednačena.

Vlada RS svojim građanima, privredi, poreskim obveznicima duguje budno praćenje i kontrolu svih onih kadrova kojima su dali povjerenje. Adekvatno upravljanje može donijeti rezultate isto kao što se nesposobnost rukovodstva ne može sakriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana