Smjene u Bijeljini

Anita Janković-Rečević

Rekordan broj zaraženih virusom korona u jednoj lokalnoj zajednici u Srpskoj registrovan je sedmog jula u Bijeljini, gdje je na “kovid 19” bilo pozitivno čak 39 Semberaca, od čega pet zdravstvenih radnika tamošnjeg Doma zdravlja.

 Da je taj grad u sjeveroistočnom dijelu Srpske novo žarište virusa u Republici bilo je jasno nekoliko dana ranije, kada je korona potvrđena kod 12 ljekara bolnice “Sveti vračevi”. Iako posljednja dva dana u Bijeljini nije bilo zaraženih, loša epidemiološka situacija uzdrmala je funkcije rukovodećih kadrova tamošnjih zdravstvenih ustanova. Nakon što je Vlada RS u ponedjeljak donijela odluku da smijeni vršioca dužnosti direktora bolnice “Sveti vračevi” Milicu Lovrić i na njeno mjesto imenuje Zlatka Maksimovića, juče je stigla vijest da iz fotelje leti i direktor bijeljinskog Doma zdravlja Duško Milovanović. Odluku o njegovoj smjeni, koju je potrebno da verifikuje Skupština grada, donio je Upravni odbor te zdravstvene ustanove, a razlog je, prema nezvaničnim saznanjima, propust u radu koji je doveo do širenja virusa među medicinarima.

Da li je odluka o smjeni Lovrićeve i Milovanovića donesena naglo i bez detaljne analize, pitanje je za nadležne institucije, ali posmatrajući stvari sa strane, stiče se utisak da direktori nisu krivi zbog zaražavanja zdravstvenih radnika, koji su mahom virus pokupili mimo radnog mjesta. Mjesecima se javnost obasipa informacijama da je svaki pojedinac odgovoran za sebe i da svako treba da povede računa o svom zdravlju pa onda i šire zajednice, tako da Lovrićeva u kontekstu te priče ne može biti odgovorna što su se zdravstveni radnici zarazili na utakmici i tokom druženja u restoranu. Oni koji su virus pokupili na radnom mjestu radili su svoj posao mjesecima bez predaha, a greška i ako se potkrala, svakom se mogla desiti.

U prilog toj tvrdnji govore podaci da se u jeku pandemije zarazilo na hiljade zdravstvenih radnika širom svijeta i heroji u bijelim mantilima iz Bijeljine nikako nisu usamljeni. Mnoge njihove kolege u Srpskoj bile su pozitivne na “kovid 19” i to ništa nije neočekivano. Logično je da su medicinari, koji su na prvoj liniji odbrane, najizloženiji virusu, naročito u situacijama kada su pacijenti neiskreni, kriju simptome i kontakte.

Pandemija virusa korona potpuno je iznenadila cijeli svijet, za nove uslove života niko nije bio spreman, posebno nauka, koja već sedam mjeseci nema odgovor na “kovid 19”. Svjetska zdravstvena organizacija, u koju su uprte oči planete, ne uspijeva da pronađe rješenje, svi se poprilično ne snalaze i kako onda od naših ljekara, među kojima se mnogi sa pandemijom sreću prvi put, očekivati poteze bez greške.

Istina svako treba da ogovara za svoje greške, tu nema dileme, naročito menadžeri zdravstvenih ustanova koji imaju veću odgovornost, ali epidemiološka slika u Semberiji tokom juna bila je gotovo pa idealna. Tamošnji ljekari širenju zaraze uspješno su se odupirali i prethodnih mjeseci, a trenutno pogoršanje je nesrećna epizoda za čiji scenario je teško okriviti nekoga pojedinačno.

Veliki projekat modernizacije javne rasvjete

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana