Smjene od riječi

Željka Domazet

Mada iz srpskog bloka tvrde da su i oko nekih drugih stvari imali drugačije stavove i mišljenja, da koalicija funkcioniše kako valja, nije isključeno da je ova pukotina samo jedna u nizu onih koje bi mogle uslijediti u idućem periodu. Da li će se ova, kako tvrde, mala pukotina u hodu zakrpiti ili će i na ovoj relaciji koalicija pući, vidjeće se vrlo brzo

Smjena ministara SDA koja je juče izglasana tijesnom većinom poprilično je iznenadila, ali i dodatno zakomplikovala odnose u BiH.

Šta je opredijelilo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i njegov blok da podignu ruku za smjenu Tihićevih kadrova, ostalo je u sferi nagađanja, pogotovo kada se ima na umu činjenica da je upravo Čović bio taj koji je zagovarao opciju da se sačekaju izborni rezultati, koji treba da definišu političke prilike u BiH i daju jasniju sliku o tome ko će biti pozicija, a ko opozicija.

Čović je, takođe, tokom pregovora koji su se vodili zadnjih dana poručivao da će prilikom glasanja slijediti ono što bude činio SNSD Milorada Dodika, a ispostavilo se da od toga nije bilo ništa.

Ostalo je nejasno da li je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija Čoviću i Hrvatima dao neke još neobjelodanjene garancije ili nije, ali i sam Tihić nije mogao pred javnošću prećutati da je Čović pogazio obećanje i svojim dizanjem ruke pomeo ministre njegove stranke iz Savjeta ministara.

Tihić, takođe, nije propustio da napomene da su SDS i njen delegat takođe pogazili riječ i da nisu bili suzdržani, kako su mu prije sjednice i glasanja obećali.

Idući dani će svakako pokazati da li je i šta Čović dobio od Lagumdžije i da li će se ovo naprasno bratstvo obiti Hrvatima o glavu, kao što im je prisjeo i Vašingtonski sporazum, pokazaće vrijeme. Međutim, sasvim je izvjesno da Čović, koji slovi za vođu Hrvata u BiH, ne bi smio još jednom, bez debelih garancija, da se poigra sa sudbinom naroda koji predstavlja.

Glasanje o smjeni ministara iz SDA obilježilo je razmimoilaženje na relaciji SNSD - SDS. Mada tvrde da su i oko nekih drugih stvari imali drugačije stavove i mišljenja, da koalicija funkcioniše kako valja, nije isključeno da je ova pukotina samo jedna u nizu onih koje bi mogle uslijediti u idućem periodu. Da li će se ova, kako tvrde, mala pukotina u hodu zakrpiti ili će i na ovoj relaciji koalicija pući, vidjeće se vrlo brzo.

Možda sve bude jasnije danas, kada se u Predstavničkom domu glasa o smjeni Lagumdžije sa mjesta ministra inostranih poslova. No, ne treba zaboraviti i to da onom ko je sa Lagumdžijom tikve sadio, o glavu su mu pucale. Čija će glava biti na meti, ostaje da se vidi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana