Smisao u besmislu

Aleksandar Stojanović

Još jedan Vaskrs dočekujemo u vremenu epidemije kakvu ne pamti većina svjetske populacije. Možemo slobodno reći da je ovo vrijeme besmisla, prepuno kontradiktornosti i pitanja bez odgovora.

Tumaranje po besmislu i današnjoj svakodnevici savremenom čovjeku postalo je veliko opterećenje, nemetnulo svakojake kalupe po kojima mora da živi kako bi bio prihvaćen od većine, a brojni izazovi postaju nerješiva enigma koja društvo postepeno guraju u beznađe. Prije više od 2.000 godina Hristos je svojom nesebičnom samožrtvom ljudima pružio smisao i dao potvrdu besmrtnosti.

Dva milenijuma kasnije, pod uticajem različitih učenja i ideologija koje su čovjeku potrebne da objasne svijet, život i daju odgovore na brojna pitanja, djeluje da savremeni čovjek danas manje zna nego što je znao prije 2.000 godina. To neznanje plodno je tlo za sumnju koja je nas pretvara u bezrazumna bića. Epidemija i ovozemaljska iskušenja, kako su to rekli patrijarh Porfirije i vladika bački Irinej, stvorili su situaciju da je čovjek čovjeku postao virus.

Od trenutka kada je zaraza zaključala i zarobila svijet, retrogradne struje na našim prostorima zloupotrijebili su veliki broj žrtava i ovu nevolju, jer dežurnog krivca su tražili u Crkvi i nisu propuštali niti jednu priliku da je bjesomučno napadnu i kritikuju. Ali, to je njima svojstveno, jer nema muke i stradanja, koji ti dežurni i samoproglašeni intelektualci nisu koristili kao politikantski program, sve u cilju linčovanja jednog naroda.

Ovaj najveći praznik, idealna je prilika da još jednom pogledamo u prozor svoga srca i s vjerom prikupimo nadljudsku snagu da oprostimo. Jer Hristos je bio linčovan i kamenovan, njegovi sljedbenici i mnogobrojni hrišćani su postradali za vjeru. Ćutali su i trpjeli. I vaskrsnuli su. Oni koji su ih linčovali, ostali su upamćeni kao ubice, bogohulnici i najnegativnije ličnosti ljudskoga roda. A bitno je kako će nas upamtiti i naš je izbor.

U ova smutna vremena, više nego ikad, bitno je ostati čovjek, onako kako nas je svojim primjerom učio patrijarh Pavle. Javni prostor je previše zatrovan mržnjom i netrpeljivosti prema drugome, a ne bi smio biti. Svaki hrišćanin danas i svaki dan treba da se ugleda na primjer mitropolita Amfilohija, koji je, vođen Božijom pravdom i istinom, čak i od svog naroda, opijenog i zatrovanog osvetom, branio Bajrakli džamiju i stao u zaštitu brata svoga druge vjere.

Proslava Vaskrsa ne smije biti samo običaj, već proslava života i prilika da odbacimo malodušnost, da manje osuđujemo. Ne divimo se ovozemaljskim vladarima i ne stvarajmo idole, prigrlimo bližnjeg svoga radosno uzvikujući “Hristos vaskrse!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana