Smanjenje plata

Goran Maunaga

Zakonski prijedlozi i inicijative za smanjenje javne potrošnje, odnosno smanjenje plata zvaničnika u institucijama BiH neće biti realizovani dok traje mandat sadašnjih zvaničnika, a pitanje je hoće li se to desiti i nakon predstojećih oktobarskih opštih izbora.

Zaključak je to koji se može izvući iz onoga što se dešavalo u Parlamentu i Savjetu ministara proteklih mjeseci od kada su ti prijedlozi i inicijative izneseni.

Iako se svi u svojim izjavama zalažu za ta smanjenja, učinjeno je sve da ne dođe do konkretizovanja i realizacije predloženog, odnosno donošenja zakona kojim bi se plate skresale.

To najbolje ilustruje činjenica da je Parlament 15. aprila zadužio Savjet ministara da u roku od deset dana sačini jedinstven prijedlog za smanjenje plata i da ga uputi Parlamentu BiH, a da je taj zaključak Savjetu stigao 25. aprila, dakle tek nakon deset dana.

Posebna priča bio bi pokušaj da se tu utvrdi istina, odnosno to da li je i čijom krivicom zaključak toliko dugo "putovao" od prvog do četvrtog sprata. Osim toga, da su u Parlamentu postojale jasna politička volja i ozbiljna namjera donošenja kvalitetnog zakona o smanjenju javne potrošnje i plata zvaničnika u institucijama BiH, ne bi Savjet bio zadužen da u tako kratkom roku sačini jedinstven prijedlog.

Pored toga, da bi se zakon počeo primjenjivati u ovom sazivu, Dom naroda trebalo bi da usvoji izmjenu Ustava po kojoj bi smanjivanje plata zaposlenih u institucijama BiH u toku mandata bilo dozvoljeno. Ni tu se ništa konkretno ne radi.

Ruku na srce ni u Savjetu ministara nisu bili ažurni, pa zaključak Predstavničkog doma još nisu ni razmotrili, a kamoli donijeli kakav zaključak. Pošto Savjet do naredne sjednice Predstavničkog doma neće uspjeti da sačini jedinstven prijedlog, tim pitanjem opet će se baviti poslanici.

Sve to govori da su institucionalni prijedlozi pretvoreni u jeftinu priču o smanjenju javne potrošnje, u predizbornu kampanju svedenu na običnu farsu. Time je stvorena apsurdna situacija u kojoj se izbjegava donošenje tog zakona iako prividno postoji volja svih političkih stranaka da se smanje plate i javna potrošnja. Priča i prebacivanje odgovornosti za nedonošenje zakona, sigurno je, potrajaće do oktobarskih izbora a da, do tada, ništa konkretno neće biti učinjeno na tom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana