Službenici na popravnom

Marijana Miljić Bjelovuk

U prvom polugodištu prošle godine nijedan službenik i radnik u javnoj upravi RS nije dobio ocjenu "ne zadovoljava" dok je njih 111 dobilo ocjenu "zadovoljava". Najviše službenika, i to njih 3.176 ocijenjeno je sa "ističe se", dok se "naročito ističe" njih 1.686.

Na kraju dobijamo prosjek od 3,36 koji mada najniži do sada opet nije realan, a na to upozoravaju i u Agenciji za državnu upravu RS riječima da veliki broj šefova zaposlene nagrađuje većim ocjenama, a ne onima koje su zapravo zaslužili znanjem, trudom i radom.

I u javnoj upravi ima i onih radnika koji su efikasni, predani poslu i ljubazni, ali takvih je mnogo manje nego što bi trebalo.

Ipak, veliki broj onih koji su se uhljebili u javnoj upravi i ne trudi se da svoje zadatke obavlja na vrijeme i jedini cilj im je kako sačuvati stolicu u kojoj sjede.

A dok oni dane provode u brizi za stolice, njihovi šefovi im nerijetko daju veće ocjene za njihov trud nego što su zaslužili.

Ocjenjivanje zalaganja službenika i radnika u RS bilo bi najrealnije ako bi to radili obični građani, oni koji se svakodnevno susreću sa radnicima u javnoj upravi. Ili barem ako bi njihova ocjena "ulazila" u konačni zbir.

Međutim, realno bi bilo očekivati da bi tada ta ocjena bila dovoljan ili možda i nedovoljan jer je većina građana imala, nažalost, tu nesreću da se susretne sa neefikasnim, sporim, neupućenim, ali i veoma neljubaznim službenicima (čast izuzecima).

Imajući sve to, i mnogo šta drugo u vidu, sigurno je da bi tada radnici u javnoj upravi pali na godinu i u najmanju ruku završili na popravnom jer tada ne bi bilo "štele" i "povlačenja za rukav" kod nadređenih za dobru ocjenu.

Zaposleni u javnoj upravi trebalo bi da budu na raspolaganju građanima, da im budu dostupni, pristupačni, efikasni jer na kraju krajeva plate i naknade upravo i dobijaju iz njihovog džepa.

Zbog toga, treba prestati sa dosadašnjom praksom tromog obavljanja posla, neljubaznošću, pa i drskošću jer niko nije nezamjenjiv pa čak ni oni koji smatraju da im je njihova stolica osigurana do penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana