Službena putovanja

Ma­ri­na Čigoja

Ogromni troškovi, koje su pojedina javna preduzeća, fondovi i druge institucije imali po osnovu službenih putovanja, a koja najčešće nisu imala nikakav povod, a još manje rezultat, konačno bi mogli da budu smanjeni. Naravno, ukoliko se budu poštovali zaključci Vlade RS.

Vlada RS donijela je juče zaključak kojim su direktori republičkih uprava i organizacija, javnih preduzeća, ustanova i fondova u Srpskoj obavezni da za svako službeno putovanje u inostranstvo traže saglasnost ove institucije. Pored toga, direktori će po povratku morati da napišu i izvještaj o efektima tog putovanja i dostave ga Vladi.

Ovo bi svakako trebalo da doprinese da se smanji rasipništvo u javnim institucijama i preduzećima i da se tu konačno uvede bar malo reda.

Pored ovih ograničenja, već tokom iduće sedmice trebalo bi da bude poznato da li su direktori javnih preduzeća, fondova, uprava i organizacija poštovali ranije donesen zaključak Vlade kojim su njihove plate ograničene, odnosno morale da budu usklađene sa zakonom.

Sva ministarstava su zadužena da za narednu sjednicu sačine informaciju o platama menadžmenta u javnim preduzećima, ustanovama i fondovima koji se nalaze u njihovoj nadležnosti, od početka prošle godine do kraja marta ove godine.

Jedno od pitanja na koje bi uskoro trebalo da dobijemo odgovor jeste i da li je i koliko direktora bilo član upravnih i nadzornih odbora i kolike su naknade za to primali.

Kakav će biti odgovor Vlade na rad ili nerad, poštovanje ili nepoštovanje njenih odluka takođe ćemo vidjeti.

Vjerujemo da će svi koji nisu radili u skladu sa zakonom i poštovali odluke biti adekvatno i sankcionisani, jer ne treba zaboraviti da za jednu direktorsku platu radnici u Srpskoj treba da rade i po nekoliko mjeseci. Naravno, ukoliko imaju sreće da je uopšte dobiju.

Zbog toga je odgovornost onih koji ne brinu da li će njihova plata biti isplaćena još i veća i zbog toga bi ograničenja, u vezi sa pitanjem visine plate ili službenih putovanja, ma koliko direktorima to teško palo, trebalo da se ispoštuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana