Slučaj Sladojević

Svjetlana Tadić
Slučaj Sladojević

Da se srpske žrtve proteklog rata zanemaruju pred institucijama BiH, da se krivci za učinjene zločine nad njima ne procesuiraju, te da mnoge srpske porodice ne znaju gdje su im najmiliji, niti kada će odgovorni za stradanja biti kažnjeni, zna se odavno.

Zna se i to da se, s druge strane, rješavaju samo slučajevi kada su Bošnjaci žrtve, da se odgovorni Srbi kažnjavaju, te da se stalno nalaze različite masovne grobnice u kojima su posmrtni ostaci pripadnika bošnjačkog naroda. Pored ovih poznatih činjenica, veoma je poznato i da se međunarodna zajednica, odnosno njeni legitimni ali i nelegitimni organi miješaju u sve i svašta u BiH. Još poznatije je da ih nema kada je očigledno zanemarena pravda, pogotovo ona prema Srbima.

Slučaj koji dokazuje sve navedene teze je "slučaj Sladojević" koji je prethodne sedmice dobio svoj epilog poslije 17 godina. Veljko Sladojević 1993. godine u julu je otet u Zenici, nestao je bez traga i glasa. Njegova porodica uzaludno je sve ratne, poslijeratne i godine "razvijanja" BiH u demokratsku i transparentnu državu, pokušavala da nađe njega ili bar njegove posmrtne ostatke. Prethodnog utorka, porodica nesrećnog Sladojevića u Novoj Bili kod Travnika prepoznala je među skeletnim ostacima njegov mantil, a uporedo su se podudarili i DNK uzorci i Sladojević je pronađen.

Ono što je najtragičnije u svemu, a ujedno dokaz da je ova država uveliko zakazala na svom putu razvoja u demokratsku i transparentnu, je i to što se uporedo sa skeletom Sladojevića pojavio i dokument zeničke policije koji dokazuje da Sladojević nije pronađen ovog ljeta već onog prije 17 godina, neposredno poslije nestanka. Sladojević je tada nađen, sačinjen je zapisnik, sve sa slikama, a onda je zbog nečije crne duše, ponovo vraćen u crnu zemlju crne nam takve države BiH.

Zašto? Porodica Sladojević traži odgovor, najavljuju i da će se ozbiljno pozabaviti traženjem odgovora na pitanje kako to da 17 godina nisu dobijali odgovor na pitanje o nestanku supruga, oca, brata, a Federalni MUP je sve vrijeme znao gdje je.

Gdje su sada svi oni zvaničnici BiH i FBiH koji su govorili da su sve žrtve iste bez obzira na nacionalnost. Ćute. Crna država i njene pravosudne institucije u crnini drže srpske porodice. Sramota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana