Slučaj "Orić"

Goran Maunaga

Zbog novih momenata u predmetu "Naser Orić", Tužilaštvo BiH trebalo bi da hitno provjeri sva dešavanja vezana za taj predmet i da, na osnovu prikupljenih dokaza, Sudu BiH predloži određivanje pritvora ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici.

Nekoliko je razloga za to.

Prvo, zaštićeni svjedok u tom predmetu više nije zaštićen jer je njegov identitet otkrio Orićev ratni drug kojeg su, poslije toga, uhapsili pripadnici SIPA.

Pošto je sada poznato ime onoga ko najteže tereti Orića, i pošto je Orić na slobodi, postoji velika mogućnost da će na njega biti vršen pritisak, a to je, nesumnjivo, već i učinjeno.

Drugo, više nego sporna okolnost u tom predmetu je i činjenica da su pripadnici SIPA uhapsili inspektora iz svojih redova zato što je lažno prijavio za korupciju tužioca koji vodi predmet "Orić" kao i jednog od svojih kolega. Da je to kojim slučajem upalilo, tužilac bi bio eliminisan iz predmeta,  a svi dokazi do kojih je došao bili bi stavljeni pod znak pitanja u pogledu njihove zakonitosti.

Treće, kada je na jednom od posljednjih ročišta u tom predmetu zaštićeni svjedok rekao da već prima prijetnje, da mu je porodica pod stalnim pritiskom, da strahuje za svoj život i da ništa ne znači to što se formalno zove zaštićenim, Tužilaštvo je hitno trebalo da provjeri sve i zatraži pritvor za Orića ako ustanovi da iza toga stoje oni koji su povezani s njim.

Previše je razloga i činjenica koje govore da pravosuđe BiH u tom predmetu treba hitno preduzeti sve mjere kako bi sačuvalo zakonitost postupanja, minimum pravnih postulata i regularnost predmeta.

U protivnom, moglo bi doći do neviđenog skandala jer više nije moguće, kao što je to moglo prethodnih decenija, i pogotovo u tom predmetu, sakrivati činjenice i detalje ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana