Slučaj Orić

Krstina Ćirković

Ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić ponovo je uzburkao duhove i unio nemir u srebrenički kraj nakon što je u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Potočarima pronađeno opasno naoružanje.

Nije tajna da Orić zasad daljinskim upravljačem vuče sve konce u Srebrenici i da namjerava da putem Koalicije "1. mart" ostvari i političke ciljeve. Najodanije iz 28. divizije Armije RBiH uhljebio je u srebreničkoj opštini kako bi im se odužio, ali i imao pod kontrolom sve što se tamo dešava.

Ali, zaboravlja ovaj ratni osvajač srpskih sela u srednjem Podrinju da je političarima s Baščaršije kratko pamćenje kao i njegove ratne "zasluge" koje su mu svojevremeno uokvirili u zlatnom ljiljanu. Zaboravlja i da njegova pomilovanja ne mogu biti vječna i da se u Haškom tribunalu polako topi nametnuta istina i pravda, a time i "nevinost" s kojom je 2006. godine stigao iz Haga.

Mnogo je toga oprošteno srebreničkom "gazdi". Praštali su i spasavali su ga mnogi zbog sebe, jer su bili upleteni u sve njegove ratne, ali i poslijeratne dilove. To je Oriću dalo snagu da i u miru pokaže mišiće i snagu, ali ne i mudrost. Stoga je nerazumna i njegova namjera, koja se doduše šapatom širi Srebrenicom, da će formirati novu političku partiju i da će se kandidovati na parlamentarnim izborima 2014. godine.

Da li je došao kraj "nevinom" Oriću, koji bošnjačke neprijatelje pokušava da sakrije optužujući "srpske službe" da kuju zavjeru protiv njega, biće uskoro poznato. I to ne zbog naoružanja koje je nađeno u njegovoj porodičnoj kući, jer je to "sitnica". Ako Orić ne shvati posljednje poruke i opomene moraće snositi "sankcije" koje će mu biti izrečene u istim krugovima ljudi koji su ga 3. jula 2006. godine dočekali kao heroja u Sarajevu.

Jer, formiranje nove partije koju bi vodio značio bi kraj nekih drugih bošnjačkih vladara. To bi, što je mnogo tragičnije, predstavljalo veliku opasnost i strah za brojne Srebreničane koji još pamte njegove krvave pohode na Skelane i srpska sela Zalazje, Kravicu, Ratkoviće, Bjelovac...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana