Slučaj Morijon

Krstina Ćirković
Slučaj Morijon

Bivši komandant UNPROFOR-a u BiH Filip Morijon istjeran je iz Memorijalnog centra u Potočarima. Francuskog generala i nekadašnjeg visokog zvaničnika međunarodne zajednice bukvalno su najurile predstavnice bošnjačkih žrtava, uz optužbe da je saučesnik u srebreničkim zločinima u julu 1995. godine.

Ali, šta je Morijon skrivio majkama nastradalih Bošnjaka, kada se zna da je prije tih tragičnih događaja smijenjen sa dužnosti i vraćen u Francusku. Javnosti je poznato da je Morijon, kada je kao komandant UNPROFOR-a došao u Srebrenicu, organizovao evakuaciju nekoliko hiljada žena, djece i ranjenika. Zna se, međutim, da su ga tadašnje vlasti u Sarajevu optužile da time "potpomaže" etničko čišćenje.

Morijon je imao i značajnu ulogu u proglašavanju Srebrenice "zaštićenom zonom UN", koja je uspostavljena na osnovu Rezolucije 819 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja je usvojena 16. aprila 1993. godine. Srebrenica je stavljena pod zaštitu Ujedinjenih nacija, koje su preuzele odgovornost da razoružaju stanovništvo.

O svemu što je vidio i doživio boraveći u Srebrenici Morijon je kasnije govorio pred francuskim parlamentarcima i kao svjedok tužilaštva u postupku, koji je u Haškom tribunalu, vođen protiv Slobodana Miloševića. Možda je to razbjesnilo predstavnice bošnjačkih žrtava. Pogodila ih je zapravo Morijonova istina da su događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine bili reakcija na ono što su jedinice Nasera Orića 1993. godine učinile Srbima. Danas je potpuno jasno da Bošnjacima smeta Morijonov kritički stav prema vlastima RBiH i Aliji Izetbegoviću, jer je francuski general uvjeren da se zločin u Srebrenici mogao izbjeći i da krivicu za njega podjednako snose Ujedinjene nacije i tadašnje vlasti u Sarajevu.

Predstavnice bošnjačkih žrtava najavile su prije nekoliko mjeseci da će se ime Filipa Morijona naći "na stubu srama". On je, poslije toga, najavio posjetu Potočarima, gdje je namjeravao da oda poštu nastradalim Bošnjacima u Memorijalnom centru i da razgovora sa njihovim porodicama.

Iako mu je poručeno da je "nepoželjan", ipak je došao i uspio da kaže da bi "ostao u Srebrenici" te 1993. godine, da je znao "šta će se desiti". I još da su stradanja Bošnjaka "mogli da spriječe" međunarodna zajednica i tadašnje vlasti BiH.

A, da je penzionisani francuski general znao šta mu se sprema u Potočarima, sigurno ne bi krenuo na još jedno avanturističko putovanje u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana