Slučaj "Mehmedović"

Goran Maunaga

Umjesto da Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH barem provjeri razloge i navode prijave koju je protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića podnio direktor SIPA Goran Zubac i povodom toga, preduzme neophodne korake, Salihović je mirno u međuvremenu nastavio da vuče skandalozne poteze.

Jednu od najkrupnijih poslijeratnih afera u BiH u kojoj je u Tešnju pronađeno najveće skladište skrivenog naoružanja, Salihović je s ciljem razvodnjavanja postupka i minimiziranja značaja tog skandala čiji je akter poslanik Šemsudin Mehmedović, prebacio na niži nivo.

To što se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim za tako krupan predmet i prebacilo ga Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona znači samo jedno - da je Mehmedović praktično oslobođen krivice. A zatim, logično, ne treba sumnjati ni u to da će biti adaktirana i istraga protiv njega u vezi sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Tešnju u vrijeme dok je on bio ratni načelnik tešanjske policije. 

A da će sve to biti tako, može se zaključiti iz jednostavne analize događaja u vezi sa predmetom "Mehmedović".

Jer, prvo, Salihović je Mehmedovića automatski oslobodio nakon što su ga uhapsili pripadnici SIPA uz neoborive dokaze i svjedoke za počinjeni ratni zločin u Tešnju.

Drugo, pronađeno Mehmedovićevo naoružanje uništeno je po hitnom postupku iako se radilo o dokaznom materijalu u predmetu koji je tek pokrenut. Treće, istraga i podizanje optužnice protiv Mehmedovića u oba ta predmeta maksimalno je odugovlačeno. Zatim, tu je višemjesečna ćutnja Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a nakon što je Zubac protiv njega podnio prijavu.

Sada je uslijedilo prebacivanje tog predmeta na niži rang prilikom čega će predmet biti tretiran kao nedozvoljeno držanje oružja. Ta istraga će potrajati mjesecima, (jer nikakvog roka nema), tako da ćemo, možemo da sa kladimo u to, i poslije godinu iz zeničkog Kantonalnog tužilaštva dobiti izjavu da je "istraga u toku".

Do tada, nestaće mnogi dokazi, neki svjedoci će promijeniti iskaze, a Mehmedović već može slavodobitno da izjavljuje da se ne osjeća krivim, da je "činio sve za odbranu BiH od agresije i da će to opet činiti ako bude trebalo" i da se "zločinac i žrtva ne mogu poistovijetiti, čak ni kad ta žrtva čini zločine u svrhu odbrane".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana