Slučaj Kravica

Vedrana Kulaga
Slučaj Kravica

Istina je spora, ali uvijek stigne i niko joj ne može "umaći".


Prošlo je dosta godina od kada "utjerivači lažne istine" istražilac SIPA Bajro Kulovac i tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić, te strani tužilac Kvai Hog Ip drže pravu istinu podalje od očiju javnosti.

Osuđujuća presuda u "slučaju Kravica" donesena je na osnovu izjava iznuđenih pod prijetnjama Kulovca i Bulića, koji su svjedoke optužbe primoravali da se potpisuju na izjave koje nisu njihove, da svjedoče o događajima kojima nisu prisustvovali, da upiru prstom u ljude koje nisu poznavali...

Iako su svi oni pred Sudom BiH priznali da su bili maltretirani i izmanipulisani svi su od toga okretali glavu.

"Tužilac me nagovarao da kažem tamo što ne mogu reći. Nije što ne mogu, što ne znam, što nisam vidio. Što se tiče Stupara, ubjeđivao me je da sam ga vidio, a ja kažem da nisam, on jesi - nisam, jesi - nisam, bilo je dosta oko toga vremena". Da li istražioci ovako rade svoj posao, po zakletvi i zakonu, stavljajući sopstvene riječi u usta 17 svjedoka?

Manipulacije, nagovaranje na lažne izjave, prijetnje, psovanje staračkog Boga, prepravljanje službenih zapisa... da li su to sposobnosti koje treba da posjeduju istražioci Državne agencije za ISTRAGE i ZAŠTITU da bi dobili mjesto u ovoj agenciji?

Zar su tužioci Tužilaštva BiH plaćeni da manipulišu i na ovaj način utjeruju istinu? Ili da se lažno predstavljaju kao sudije?

Čast izuzecima, ali i ovo je jedna istina koja nije iznuđena već očigledna i jasna kao suza.

Istražioci su imali cilj, samo jedan cilj, da zataškaju istinu i da kao validne dokaze poture iznuđene iskaze svjedoka, koji su se možda poslije ispitivanja mogli zapitati i da li se i oni zovu onako kako im piše u matičnim knjigama ili su im i to, tako neki pošteni istražioci promijenili.

Milenko Trifunović i druga osuđena lica u "predmetu Kravica", koji su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča, odlučili su da probude istinu i razotkriju one koji su, dok su primali platu da utvrde istinu, stvarali laži i otvarali oči onima čije su oči uveliko bile otvorene.

SIPA je, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH od 13. januara, pokrenula istragu o navodima da su njeni istražioci, angažovani na istraživanju ratnih zločina, među kojima je i Bajro Kulovac, prijetili i pod silom uzimali izjave od svjedoka u "slučaju Kravica".

Isti taj Kulovac danas se uhljebio u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Ali prema najavama, uskoro bi trebalo da bude i ispitan o svom "djelovanju" dok je bio u SIPA.

Klupko koje su namotali istražioci, tužioci i sudije počelo je da se nezaustavljivo odmotava i više povratka nema, a istina je tu, samo dok se odmota...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana