Slučaj "Divjak"

Goran Maunaga

Da li je pravosuđu BiH stalo da kazni krivce za ratne zločine počinjene u logoru Čelebići kod Konjica gdje je ubijeno 18 Srba, gdje su silovane desetine žena te u logor zatvoreno i mučeno 600 pripadnika srpske nacionalnosti, pokazaće odnos prema predmetu "Jovan Divjak" za koji je, konačno, izvještaj podnijela Policijska uprava iz Trebinja.

Upućeni vjeruju da je Divjak zaštićen skoro kao i Atif Dudaković te da o procesuiranju nema ni govora, bez obzira na neoborive dokaze i svjedoke, što je, poznajući način rada Tužilaštva i Suda BiH, vrlo moguće.   

Divjak je već jednom amnestiran kad je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv njega i ostalih visokopozicioniranih funkcionera RBiH u predmetu "Dobrovoljačka", tako da ni u ovom slučaju ne bi bilo nikakvog iznenađenja.

Naprotiv, iznenađenje bi bilo ogromno u slučaju da pravosuđe BiH, naravno uz postojeće dokaze, procesuira Divjaka onako kako to nalažu pravo i pravda.  

Sjetimo se marta 2011. godine kad su demonstranti, "osviješćene Sarajlije", sinhronizovano krenuli na srpsku i austrijsku ambasadu u Beču tražeći hitno oslobađanje Divjaka koji je na zahtjev srpskog tužilaštva i po potjernici Interpola tada uhapšen u Austriji.

Zato treba očekivati da i u ovom slučaju Sarajevo opet stane u odbranu zločina i da traži slobodu za onog kojeg smatra svojim braniocem, bez obzira na počinjene zločine, podržavajući neodrživu tezu da takozvani branioci nikako ne mogu da budu optuženi za zločin.

Pravosuđe BiH još nije spremno na to da puno odlučivanje u predmetima kao što su "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona", "Atif Dudaković", "Ejup Ganić", umjesto politike, preuzmu pravo, pravda i pravosudne institucije u šta ćemo se, najvjerovatnije, uvjeriti i u predmetu "Divjak".

Očigledno je da se u tim predmetima, i pored nespornih materijalnih dokaza, čeka da umru svjedoci pa i lica koja su počinila određeno krivično djelo. Tako mnogi zločini počinjeni nad Srbima ostaju nekažnjeni.

Zato ne čudi ni činjenica da je MUP RS podnio preko 1.060 izvještaja protiv više od 7.000 lica zbog zločina počinjenih nad više od  22.000 žrtava, a da se istrage ne sprovode iako su ta krivična djela zadokumentovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana