Slučaj Bašić

Goran Maunaga
Slučaj Bašić

Jeziva je i sama pomisao na bilo kakvu mogućnost da u državnim institucijama do danas radi neko ko je tokom rata u BiH počinio ratni zločin.

Od toga je još užasnija mogućnost, ili bolje rečeno činjenica, da je osumnjičeni ratni zločinac, silovatelj, zaposlen u izuzetno osjetljivoj instituciji, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH (OBA).

A da bi sve bilo u skladu sa zapadnobalkanskom stvarnošću, sa bosanskohercegovačkim pravilima i logikom, osumnjičeni za zločine je načelnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u OBA.

Iako "Glas Srpske" posjeduje dokument koji smo i objavili, a koji je dokaz da je Bašić u ratu silovao jednu Hrvaticu u Varešu, nećemo ga nazivati ni zločincem ni krvnikom ni silovateljem. To ekskluzivno pravo presuđivanja prije izvršne sudske odluke imaju samo mediji iz FBiH, pa ćemo se mi, i pored dokaza, zadržati na terminu "osumnjičeni".

A samo na osnovu tog dokumenta, koji je službena zabilješka pripadnika SIPA, trebalo bi da bude osuđen i direktor OBA Almir Džuvo. Naime, iz dokumenta se vidi da Džuvo pokušava da zaštiti Bašića i prikrije njegov ratni zločin, odnosno činjenicu da je silovao.

Svjedok za sve to je i Mato Zeko, oficir za vezu sa Haškim tribunalom u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U službenoj bilješci Centra za istraživanje ratnih zločina SIPA stoji da je Zeko, na osnovu saznanja iz obavljenog razgovora sa Komšićem, izjavio da je Bašić Džuvi priznao da je počinio zločin i od njega zatražio pomoć. Džuvo je od Komšića, i pored saznanja o silovanju, zatražio da stopira tu istragu.

Apsolutno porazno, pogotovo poslije još jedne činjenice, one da se sve to dešavalo prije više od godinu, da su o svemu upoznati javnost te zakonodavni i izvršni organi vlasti u BiH, ali da Džuvo i Bašić i dalje nesmetano obavljaju visoke funkcije u OBA.

Tužilaštvo je konačno u petak podiglo optužnicu protiv Bašića i Mirsada Šijka osumnjičivši ih da su, sa još dvojicom pripadnika Armije RBiH, silovali Hrvaticu u Varešu.

Obavještajno-bezbjednosna agencija uvijek je slika same države. Zato je neophodno hitno ispitati rad OBA, a odgovorne za aferu smijeniti. OBA i njen direktor, štiteći čovjeka koji je počinio krivično djelo, takođe čine krivično djelo. Ako Sud BiH potvrdi optužnicu protiv Bašića, njemu će, naravno, biti suđeno. Ali neophodno je da se odmah ispita rad OBA, a odgovorni za aferu hitno smijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana