Slučaj Barašin

Svjetlana Tadić
Slučaj Barašin

Da je u BiH sve moguće i da ova zemlja nema ni glave ni repa, jasno je gotovo svima koji imaju bilo kakve veze sa njom, ali da glavni državni tužilac može bukvalno za tili čas biti odstranjen sa posla, i to ni zbog čega drugog, nego zbog televizijskih snimaka, nije jasno ama baš nikome.

Dušebrižnike iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kojima su se eminentne gospođe iz OHR-a požalile na Milorada Barašina, zabrinulo je medijsko predstavljanje glavnog tužioca u, ne bilo kakvoj TV emisiji, nego ni više ni manje u "60 minuta", pa su požurili da tužioca disciplinski propisno i procesuiraju - odstranjujući ga na neodređeno s posla.

Svakom normalnom prvo bi palo na pamet pitanje može li glavni državni tužilac biti smijenjen na osnovu snimaka koje je Obavještajno-bezbjednosna agencija dala FTV, pa zatim nevješto prikrila tragove tražeći zvanično te svoje snimke. Drugo pitanje je kako obavještajci smiju da prate glavnog tužioca bez sudskog naloga za to.

Da sve bude tragikomično "sumnjiva lica" sa kojima se Barašin rukovao na spornim snimcima niko nije ni pozvao da makar objasne o čemu se radi. Iz toga je jasno da je Barašin bio ciljana meta špijuna.

U ovom slučaju je sve munjevito odrađeno, a direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Almir Džuvo trebalo bi da odgovori zašto tako nije reagovano i kada je Barašin otvoreno priznao da mu prijete?

Oni koji su po kratkom postupku eliminisali glavnog tužioca treba da odgovore i šta će biti sa istragom i optužnicom u "slučaju Dobrovoljačka" koje je Barašin, sasvim slučajno, pripremao da podigne baš krajem juna?

Skandali koji ovih dana potresaju BiH, i više je nego očigledno, dolaze od jedne te iste struje. One koja dozvoljava da se razgovori 5.000 građana prisluškuju, da se sam direktor Obavještajne službe zalaže za silovatelje i zločince, da glavni tužilac biva praćen i sniman, da se osumnjičeni za ratne zločine, čekajući na slobodi pravdu koja ih ne stiže, slikaju za televiziju...

Dobro izrežiran triler u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju institucije i lica, koji bi redom trebalo da budu čuvari onoga što se u svim normalnim društvima zove pravo i demokratija, u "slučaju Barašin" pokazuju sav besmisao svog postojanja. Bar za ono za šta su osnovani.

Brzopoteznom smjenom glavnog tužioca, u BiH se na scenu dovode prljavi igrači koji po svojoj mustri pletu pravdu. Ako glavni tužilac može biti smijenjen bez ijednog dokaza, šta je preostalo...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana