Slučaj Alijagići

Goran Maunaga
Slučaj Alijagići

Odluka Ustavnog suda BiH da odbije zahtjev Pravobranilaštva RS za preispitivanje svoje ranije odluke u "predmetu Alijagići" kojom je taj sud potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje o nadoknadi materijalne štete od oko šest miliona maraka braći Alijagić, samo je potvrdila raniju izjavu bivšeg predsjednika Ustavnog suda Hatidže Hadžiosmanović da je u tom predmetu u opticaju veliki novac.

Dublja analiza spisa, dokumenata i dokaza u ovom predmetu nedvosmisleno pokazuje da se radi o frapantno očiglednom sudskom zanemarivanju činjenica i nepobitnih dokaza koji su uočljivi čak i običnom pravnom i sudskom laiku.  

Zato ne iznenađuje činjenica da su se u "predmetu Alijagići" još ranije potpuno ogradili strane sudije Ustavnog suda BiH David Feldman, Konstanca Griv i Tudor Pantiru. Oni su tada naveli da nije primjereno za Ustavni sud BiH da se na autoritativan način upušta u odlučivanje o načinu na koji su sudovi protumačili i primijenili zakone BiH, jednog od entiteta BiH ili Brčko distrikta.

Bez obzira na to, preostalih pet domaćih sudija glasali su za usvajanje apelacije Alijagića, a presudan je bio glas srpskog sudije, zna se i kog. Da je taj Srbin glasao protiv, bilo bi četiri prema četiri, što znači da bi apelacija bila odbijena. Ali nije.

Ovog puta, u subotu, Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Pravobranilaštva RS za preispitivanje svoje ranije odluke u "predmetu Alijagići". To znači da se braći Alijagić treba pored već isplaćenih 1,8 dati još oko 4,5 miliona plus kamate. Sve skupa još osam ili devet miliona KM. Srećom po RS, u obveznicama. Sudija Feldman nije bio prisutan sjednici, pa se može pretpostaviti da ovog puta nije ni bilo bitno kako će da glasa onaj sudija Srbin. On je svoj preskupi zadatak odradio ranije.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić potpuno je u pravu kad kaže da "predmet Alijagići" predstavlja prototip bh. korupcije, odnosno paradigmu stvarnog bh. pravosudnog sistema i sumrak BiH.

Jer svakome ko ima uvid u samo 26 novih dokaza koje je Pravobranilaštvo RS u ovom predmetu dostavilo Ustavnom sudu BiH odmah je jasno o čemu se tu radi. Ali Ustavni sud BiH funkcioniše kao država u državi, kao otuđeni centar moći. Da nije tako, sudije pored dostavljenih dokaza ne bi glasali tako kao što jesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana