Sloboda za kriminalce

Svjetlana Šurlan

Nema poraznije činjenice za pravosudni sistem od te da sudije oslobode odgovornosti ubicu, još ako je cijelom društvu u jednoj zajednici jasno da je ubica - ubica, a ne nevino optuženi građanin.

Nedavno je tako oslobođen optužbi da je na svirep i podmukao način ubio staricu čovjek koji je to ubistvo sam priznao.

Iako je sud kratko objavio da je Vijeće suda nakon vijećanja i glasanja izreklo ovu odluku, ostaje nejasno šta se to vijećalo i ko je u cijelom lancu zakazao, kada se ubica sam prijavio policiji i priznao da je otišao kod nesretne starice koju je, nakon što je odbila da mu posudi novac, udario šakom u glavu, od čega je preminula.

Ovo je samo jedan od primjera kako, nažalost, rade pojedinci u pravosuđu u Srpskoj, Federaciji i na nivou BiH. A da različiti kriminalci i ubice često završavaju na slobodi pokazuju i statistički podaci.

Sudije čak u 70 odsto osuđujućih presuda za razna krivična djela izriču uslovne kazne, a samo lani oslobođena je čak 1.281 osoba optužena u više od 870 predmeta.

U sudovima se često žale i na dokaze koje im tužilaštva dostavljaju, što je jednim dijelom i opravdano, jer ako nema dokaza, nema relevantne kazne.

S druge strane, sudije ništa ne sprečava da traže od tužilaštva i da insistiraju na dostavljanju kvalitetnijih dokaza, kako bi počinioci različitih krivičnih djela dobili zaslužene kazne.

Koliko se ko u sudovima i tužilaštvima trudi da radi posao kako treba pokazuje i podatak da su prošle godine u svakih deset osuđujućih presuda, pored sedam uslovnih, izrečene i tek dvije zatvorske kazne, te jedna novčana.

Da je reforma pravosuđa u BiH, koja "traje" već 20 godina neuspjela, svima je jasno. Jasno je i da nema dovoljno volje da se ona kvalitetno sprovede.

Još jasnije je da pravosuđe treba da bude nezavisno i da radi u najboljem interesu društva.

Nejasno je samo čime se vode sudije kada oslobađaju ubice, i to one koji su priznali ubistvo. Takva praksa i pravda nam ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana