Sloboda medija

Svjetlana Šurlan

Za BiH je postizanje slobode medija i slobode izražavanja svakako jedan od najvećih izazova, a izabrani i imenovani zvaničnici na svim nivoima vlasti definitivno su nespremni za taj izazov. Pitanje je da li će ikada i biti.

Svaki medij ima svoju uređivačku politiku i slobodu da je kreira u skladu sa profesionalnim standardima, a s njom mnogi mogu da se slažu ili ne. Novinari imaju pravo da istražuju, da pišu i izvještavaju o propustima, o kršenju zakona, bez obzira na to svidjelo se to nekome ili ne.

Isto tako svaki izabrani i imenovani zvaničnik ima pravo da bude nezadovoljan tom uređivačkom politikom ili nekim tekstovima ili prilozima, ali nema pravo da svoje nezadovoljstvo ispoljava kroz napade, prijetnje, uvrede...

Toga u BiH ima previše i iz mjeseca u mjesec svjedoci smo nedoraslosti političara funkcijama koje obavljaju, a što manifestuju napadima na novinare i ograničavanjem slobode informisanja javnosti.

U posljednja dva dana desila su se dva gruba napada na novinare. Prvi je napad ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića na novinare RTRS-a i uređivačku politiku tog medija, a drugi napad zamjenika glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževada Nekića na novinara "Glasa Srpske".

I jedan i drugi odlučili su da svoje nezadovoljstvo objavljenim informacijama ispolje na najnedostojniji način, najgorim uvredama i prijetnjama.

Ni u jednom momentu pomenuti imenovani zvaničnici nisu razmislili da li je takav potez ispravan i da li postoje drugi načini za ispoljavanje nezadovoljstva.

Gospodo, u zemlji u kojoj vršite funkcije postoje i druge institucije, one kojima vi ne rukovodite, a zovu se Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Savjet za štampu BiH, a postoji i više ombudsmana, tužilaštava i sudova kod kojih možete da tražite zaštitu svojih prava i na kraju određenu satisfakciju, ako smatrate da ste u pravu.

Napadati novinara, vrijeđati ga i prijetiti mu, a prethodno ne zatražiti demanti, izvinjenje uredništva, vlasnika medija i na kraju odgovor pred zvaničnim institucijama, dokaz je da ne poznajete sistem u kojem ste na funkciji i da vam je lični iznad interesa javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana