Šljive su rodile

Darko Momić

Dnevni promet od oko tristotinak maraka je nešto iznad prosječnog prometa u većini ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj. Ako zaokružimo na 10.000 KM mjesečno i obračunamo sve obaveze i dažbine koje gazda kafane mora da plati od tih para, uvjerićete se da najnovije izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama nisu najsrećnije rješenje.

Upozorenja radi, nemojte ove sljedeće redove da shvatite kao kuknjavu nad “tužnom sudbinom vlasnika kafana”, već samo kao jedno razložno objašnjenje i kritiku lošeg nacrta zakona. Naime, predložene izmjene zakona predviđaju drakonske kazne i čak deset puta veću globu zbog neizdavanja fiskalnih računa, jer u slučaju da vam konobar uz doneseno piće ne da i fiskalni račun, gazdi kafane sljeduje kazna od 5.000 KM. Ipak, zakonopisci su gazdama kafana ostavili mogućnost da izrečenu globu plate u roku od 48 časova, odnosno da plate polovinu izrečenog iznosa ili 2.500 KM i u tom slučaju im neće biti izrečena najrigoroznija mjera - zatvaranje objekta. Pri tome je sa 15 na 30 dana uduplan i dosadašnji period na koji se izriče mjera zatvaranja kafane.

Elem, obaveze koje gazda svakog mjeseca mora da plati na pazarenih 10.000 maraka su 17 odsto na ime PDV-a, dakle 1.700 maraka. Od preostalih 8.300 KM mora da nabavi robu za sljedeći mjesec za koju mu treba, ne manje od 4.300 KM. Za dvije bruto plate konobara, koji su uglavnom prijavljeni na minimalac, mora da izdvoji oko 1.500 maraka, što znači da mu ostaje još oko 2.500 KM. Od tih para mora da plati čistačicu što je, sramotno je reći, ali obično mizernih 200 maraka, a preostalim parama mora da plati struju, vodu i komunalije i RTV pretplatu u paketu sa internetom, za šta mu u najboljem slučaju treba 600 maraka. Znači, ostalo mu je još 1.700 KM, a pošto je većina kafana u iznajmljenim objektima, to dalje znači da za kiriju treba da izdvoji bar 500 KM. Ostalo mu je, dakle, 1.200 maraka, što znači da ima dovoljno novca da sebi isplati neto platu od oko 700 maraka i da sa preostalih 500 plati obavezne doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

I kada se sve to sabere i oduzme, kristalno je jasno da drakonske kazne mogu da plate samo vlasnici elitnih lokala u banjalučkom “krugu dvojke” u koje se, ruku na srce, poreski inspektori baš i ne zalijeću u kontrolu. Pored toga, nije potpuno suvislo ni obrazloženje zakona da predložene izmjene neće dovesti do dodatnog izdvajanja sredstava iz budžeta, već da se može očekivati rast prihoda u iznosu oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou. Premalo je to, ako je ceh da će se zatvoriti brojne kafane. A narod sigurno neće prestati da pije jer, što bi rekao Zdravko Čolić, “šljive su rodile”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana