Slikovnice više nisu u modi

Danijela Bajić
Slikovnice više nisu u modi

Umjesto omiljene “Nekada davno u jednoj zemlji...” ovih dana uvodnici za uspavljivanje djece obično dolaze sa malih ekrana i počinju sa jutjuberskim pozdravom “Ćao drugari”.

Slikovnice više nisu u modi, a dosadni roditeljski glas koji prepričava maštarije braće Grim zamijenili su influenseri koji se, htjeli mi to ili ne, aktivno uključuju u obrazovanje naše djece.

A pošto ne odrađuju “posao” licem u lice već samo virtuelno problem je, složiće se mnogi, mnogo komplikovaniji. Neće dijete da se smiri, daj mu tablet.

Neće da zaspi klasičnim ninanjem, ukucaj u pretraživač “zvuk nape za bebe” i riješen problem.

Trogodišnjaci su se prije trideset godina igrali autićima u pijesku, danas znaju šta je “Gugl prodavnica” i kako se instaliraju igrice.

O čemu zapravo možemo da raspravljamo kad sa jedne strane imamo stručnjake koji predlažu da tek četrnaestogodišnjaci mogu koristiti pametni telefon. S druge strane ih demantuju djeca koja idu u niže razrede osnovnih škola, a već imaju profile na “Tik toku” i “Instagramu”.

Taj trend je nezaustavljiv i tu roditelji i struka ne mogu puno da urade, osim da grubim kažnjavanjem izoluju dijete od onoga što vršnjaci već uveliko rade.

Kontrola, kakva-takva, vjerovatno je jedini način roditeljske ali i “borbe” cjelokupnog društva protiv ovog pomodarstva.

Za mlađe to bi bilo ograničavanje telefona i televizije na nekoliko sati dnevno, bez uključivanja tokom hranjenja ili uspavljivanja.

Od starije djece obavezno treba tražiti šifre za pristup svim mrežama jer kad su tinejdžeri u pitanju opreza nikad dosta.

Drastično kažnjavanje u pojedinačnim slučajevima može da bude slabodobitno rješenje, ali svi zajedno rizikujemo uz onu dobro poznatu da je najslađe zabranjeno voće.

Po toj logici, možda je najmjerodavniji potez taj da se prilikom ulaska u osnovne škole kod nastavnika odlože mobilni telefoni jer oni, između ostalog, ometaju i nastavu, djeca ne slušaju predavanja, već su na društvenim mrežama, šalju poruke... A da ne govorimo da su upravo zbog telefona mnoga djeca i na meti nasilnika i lopova. Ako ništa, možemo bar pokušati jer sadašnja situacija u najmanju ruku nije za pohvalu. Samo se sjetite snimka nastavnice kojoj je učenik izmakao stolicu na kojoj je sjedjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana