Slika i prilika

Vedrana Kulaga Simić

Granični prelazi i carinski terminali su prve stvari koje putnici vide pri ulasku u neku zemlju, a jedno od nepisanih pravila kaže da se prvi utisak stiče upravo na prvi pogled.

BiH se, ako je suditi prema tome, ne piše dobro.

I oni koji putuju da li iz zemlje u inostranstvo ili iz druge zemlje u BiH imaju šta da vide na većini graničnih prelaza, a bolje sreće nisu ni oni koje posao često vodi na jedan od carinskih terminala.

Analiza Kancelarije za reviziju institucija BiH pokazala je da na većini carinskih terminala u ovoj zemlji, bilo da su u vlasništvu Uprave za indirektno oporezivanje BiH ili ne, nema ni osnovnih stvari neophodnih za rad onih koji na tom mjestu zarađuju plate, a ni za one kojima su te tačke tek jedna u nizu prepreka za ispunjenje radnih zadataka.

Jer situacija, sudeći po podacima iz posljednjeg izvještaja iz revizorske kuhinje, nije nimalo dobra, ali možda ti podaci i neće začuditi mnoge, ako se pogleda sveobuhvatna situacija u BiH.

Stanje na carinskim terminalima, u neku ruku, je slika i prilika ove zemlje, kao i neodgovornost pojedinaca kada je riječ o (ne)izmirenju obaveza po osnovu carinskih naknada, jer sve ima svoje zašto, ali i zato. Samo se ono, tradicionalno, malo kada i čuje.

Ali se zato nedostaci vide. Nepostojanje vaga, skladišta za robu te prostora za vozila samo su neki od nedostataka koje su revizori stavili na svoj spisak i ukazali nadležnima u kojem pravcu treba da idu. Prvo, čini se, moraju da krenu od dokumentacije, jer je nevjerovatno da ni u jednom propisu koji se odnosi na tu oblast nema ni definicije šta ona zapravo predstavlja i šta ona jeste.

Ne smije se zanemariti činjenica da su preduzeća i opštine koji su vlasnici terminala od 2007. godine zaradili čak 128 miliona KM od naplate naknada na tim terminalima, da to je njihov dio kolača od posla koji urade tokom godine.

Taj novac, plus ostatak koji uplaćuju na jedinstveni račun, ni u kom slučaju ne može da se poveže sa slikom i prilikom koju možemo da vidimo na tim mjestima, gdje je rođen.

U cijeloj priči ohrabruje to što su nadležni svjesni onoga što imaju na terenu, pa su odlučili da krenu od početka. I za ove stvari, kao i za mnoge druge, svaki minut je važan, zato se nadajmo da će pratiti vrijeme i efikasno rješavati sva pitanja koja su na dnevnom redu. A spisak slika je predug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana