Slijepi i gluvi na malverzacije

Marijana Miljić Bjelovuk
Slijepi i gluvi na malverzacije

Zloupotrebe kada je riječ o trošenju novca građana. Kršenje propisa na svakom koraku. Netransparentno zapošljavanje. U prevodu samo primjedbe, nigdje pohvale.

Niti u jednom revizorskom izvještaju nema institucija na nivou BiH da je dobila peticu za rad u prošloj godini, sve su redom posezale za zloupotrebama. Ništa bolja situacija nije ni u onim na republičkom nivou i tu su samo primjedbe i malverzacije kada je riječ o trošenju novca građana izbile u prvi plan.

Revizori pišu primjedbe svake godine, navode zloupotrebe. Ove godine ih je možda bilo i ponajviše. Navode ih u svakoj rečenici. Izgleda nam i zloupotrebe trošenja novca i kršenje propisa u institucijama prati poskupljenje na tržištu. Sve ide nekom uzlaznom putanjom, samo novčanici građana silaznom.

Sve to apsolutno ne dotiče nimalo one koji sjede u foteljama brojnih nam ministarstava, agencija, fondova, izmišljenih komisija i raznih fondova. Oni nastavljaju po starom utabanom putu svojih prethodnika da gdje god mogu tu i ugrabe za sebe i svoje podobnike i prekrše svaki akt i slovo zakona koje se prekršiti može.

Od javnih nabavki, putovanja, službenih vozila, ića i pića... nema gdje nema malverzacija. Na kraju kada vidimo šta rade, koliko i na šta sve troše novac građana, narodu je i dobro. Njima još bolje, odnosno najbolje. Žive, što bi naš narod rekao, kao kraljevi. Uljuljkani u one fotelje institucija, ali i limuzine, izgleda samo smišljaju kako i šta da prekrše, koje slovo zakona. Kao da propise donose da bi bili kršeni, a ne poštovani. Najjednostavnije rečeno.

I na kraju nikom ništa. Revizori utvrdili i napisali. Institucije to vidjele ili možda i nisu. Prije će biti ovo drugo. Jer da su se nadležni uputili šta piše bar u onim revizorskim izvještajima institucija kojima je dato mišljenje sa rezervom ili ipak ono negativno, stali bi i bar se zapitali i raspitali zašto neko troši novac građana na ono što nije potrebno, što nije propisano. Ali od toga nema ništa, jer živimo u neuređenoj državi, u kojoj su lični interesi funkcionera iznad svih drugih.

Bez imalo sumnje još više zloupotreba osvanuće iduće godine, kada će revizori češljati rad institucija za ovu godinu, koja je izborna. A u tim izbornim poseže se za dodatnim i novim vidovima malverzacija, jer treba sve što za sobom vuku izbori isfinansirati i uhljebiti i one stranačke kadrove koji se još nisu skrasili u nekoj od državnih institucija.

To što revizori napišu treba proslijediti pravosudnim institucijama, a ne onima koje kontrolišu, jer možda će se jedino na taj način početi smanjivati obim netransparentnog trošenja novca građana u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana