Slijedi mrak

Vedrana Kulaga Simić

BiH je ponovo dospjela na sam vrh rang-liste zemalja koje nisu uspjele da urade svoj domaći zadatak, a cijenu neuspjeha će, naravno, platiti njeni stanovnici koji će, kako se čini, gledati u mrak. I danju i noću.

Problemi u vezi sa prelaskom na digitalni sistem samo su jedna od stvari o kojima nije postignut dogovor u vrijeme koje je nadležnima stajalo na raspolaganju.

Iako su pred sobom, nekad davno, imali godine da riješe stvari, usaglase stavove i uvedu svoje građane u digitalnu eru, od svega toga uspješno su samo probijali date rokove i malo-pomalo vraćali crno-bijele slike u kuće i stanove.

Posljednji rok je, ipak, bio posljednja opomena. Završena je epizoda praštanja, lažnih nada i obećanja. Neke opštine su već ostale bez signala, za sada BHT-a, ali takav scenario, nažalost, čeka i mnoge druge opštine u BiH.

Iako su znali godinama unazad da će doći i taj dan, kada će sapunica analognog sistema da bude završena, nadležni se nisu mnogo potrudili da gledaocima prikažu srećan kraj. Tek sada, kada je jasno da je probijen i posljednji rok, živnuli su, zasukali rukave i krenuli da traže rješenja.

Tek sada, a imali su godine na raspolaganju.

Najveću cijenu takvog ponašanja i uopšte raspoloženja u javnom životu BiH platiće njeni građani koji će, ni krivi, a ni dužni, ostati, opet kažem nažalost, bez u velikoj većini jedinog prozora u svijet.

Zemlje regiona su odavno uradile svoju zadaću, a pred BiH je trnovit put na kojem će morati da što prije savlada sve zaostatke, kao i da uhvati korak sa ostatkom svijeta kako i dolikuje i kako njeni stanovnici i zaslužuju.

Za sada je ugašen jedan predajnik, a kako se čini, neće dugo ostati usamljeni primjer. O posljedicama i nezadovoljstvu kod građana je bespotrebno i komentarisati jer su zvanični podaci sasvim jasni - između 40 i 50 odsto ljudi u ovoj zemlji koriste analogni sistem. Sistem koji sadašnjost šalje u istoriju.

Nadležni u vrhu vlasti na nivou BiH, regulatorne agencije  i emiteri moraju da pronađu što prije zajednički jezik. A da se to može,  pokazali su prethodnih dana kada su napravili pomak, iako, nažalost, prilično kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana