Slavlje u “Željeznicama RS”

Dragana Orlović

Taman kada smo pomislili da nas “Željeznice Republike Srpske” ne mogu više iznenaditi nijednim novim troškom i gubitkom, prevarili smo se, još jednom...

Nedavno su “Željeznice RS” proslavljale jubilej, odnosno 20 godina svog postojanja. Upravo tog dana rukovodstvo ovog preduzeća odlučilo je da za tu priliku potroši, vjerovali ili ne, čak 50.000 maraka.

Jeste da je 20 godina dug period za poslovanje bilo kojeg preduzeća u današnje vrijeme, te da bi u nekim drugim okolnostima ovih 50.000 maraka bila i sitnica, i zasluženi i opravdani trošak, za “Željeznice RS” se ni u kom slučaju ne može reći, a kamoli opravdati.

A kako bi i moglo, kada malo koji stanovnik u Republici Srpskoj, a i šire, nije upoznat sa tužnom, ali nažalost istinitom činjenicom, a to je da je ovo preduzeće jedno od najvećih gubitaša na našim prostorima.

A da je tako, potvrđuje i sam finansijski izvještaj ovog preduzeća, prema kojem je akumulirani gubitak iz ove godine, zajedno sa gubitkom iz ranijih godina nevjerovatnih 188,9 miliona KM.

“Željeznice RS” su samo za tri mjeseca ove godine ostvarile gubitak od 3,8 miliona KM, što je ako može biti ikakva utjeha za 2,6 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

A da u “Željeznicama RS” krize izgleda nema i pored milionskih dugovanja i kašnjenja u isplati plata u ovom preduzeću, uvjerili smo se i 8. marta prošle godine. Pitate se, ili ste jednostavno od ovih šestocifrenih gubitaka zaboravili šta se tada desilo?!

E, tada je uprava ovog preduzeća, moram ponoviti “vjerovali ili ne” odlučila da izbroji 28.000 maraka za kupovinu poklona pripadnicama ljepšeg pola zaposlenima u tom preduzeću.

Ne, nemamo ništa protiv toga, zar ne, ali kao što rekoh, da su neke normalne okolnosti, te da ovo preduzeće nije u dubiozi u kakvoj jeste.

Ovako, kada se pogledaju finansijski izvještaji “Željeznica RS”, pred očima odmah kreću da se nižu milioni i milioni gubitaka.

Gubitak “Željeznica” se gomila kao vagoni “na šinama rasipništva” i plašim se da nijedan mašinovođa neće uspjeti da ih zaustavi na vrijeme i na pravoj stanici. Ne, ako uprava i dalje bude pravila ovakav red vožnje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana