Slabi i jaki

Veljko Zeljković

Pravljenje “mini-Šengena” na prostorima Balkana mogla bi biti izuzetna prilika, jer bi mogla biti uspostavljena bolja privredna saradnja između eventualnih članica, ali i pojednostavljen i poboljšan život samih građana.

Međutim, u glavama pojedinih bošnjačkih političara, mentalno zarobljenih u prošlosti, vlada uvjerenje da Srbija na ovaj način želi ostvariti dominaciju te ugroziti suverenitet drugih zemalja.

Ti isti narodni tribuni koji se nad štednim knjižicama i bankovnim računima u inostranstvu kunu i polažu zakletvu kako im je dobrobit naroda sa ovih prostora na prvom mjestu idu toliko daleko da čak i pomoć Srbije u vakcina omalovažavaju i nazivaju neprijateljskim činom.

Nažalost, nisu stali ni na tome pa su istakli kako je vakcinisanje Bošnjaka u Beogradu ponižavanje žrtava rata. Što bi rekao Miroslav Krleža - ljudska glupost je nemjerljiva.

Nekada se govorilo “slaba Srbija - jaka Jugoslavija”. Sličnu viziju imao je i Alija Izetbegović “slaba Srbija - jaka BiH”. Ovakvi razmišljanje zadržano je sve do danas u programskim načelima SDA pa se gotovo sve što dolazi s druge strane rijeke Drine dočekuje sa neodobravanjem.

Iako BiH nema prirodnijeg saradnika od Srbije, bošnjački političari predvođeni vizionarom Bakirom, građaninom Komšićem i Luj Viton Biserom to ignorišu te nastavljaju sa stavljanjem utega na noge BiH, koji je vuku u sve veću materijalnu i egzistencijalnu bijedu i izolaciju.

Njima smeta čak i kada Srbija ulaže u BiH ili pokušava investirati u neki od kapitalnih energetskih projekata. Smeta im sve. U stvari, oni na ovaj način samo pokušavaju prikriti svoju hroničnu nesposobnost.

Lakše im je pričati o Srbiji, Rusiji i “drugima”, ali i nekakvom velikosrpskom nacionalizmu, nego o političkoj i ekonomskoj stvarnosti u BiH, odlasku mladih, nedostatku vakcina, korupciji i sve većem broju nezaposlenih.

Na ovaj način ne gradi se budućnost nijedne zemlje. Kada bi se bolje povezali sa Srbijom, to bi ojačalo suverenitet BiH, a ne bi ga umanjilo. Ali, u tom slučaju Bakiri, Bisere i Komšići ne bi imali o čemu da pričaju i uprazno polemišu te bi nestali sa političke scene BiH. Zato oni i dalje nastavljaju sa lupanjem po praznim šerpama. Da su barem pune, pa hajde!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana