Skupštinski obrti

Mirjana Kusmuk

I dok se javnost u Srbiji posljednjih mjeseci trese oko plagijata i nepostojećih doktorata jednog ministra, jednog opozicionara i vlasnika najmasovnijeg privatnog fakulteta (zaduženog za "obrazovanje" državnih službenika) kod nas traje proces verifikacije brzinskih diploma do čije ekspanzije štancanja je došlo posebno u posljednjih desetak godina.

Narodna skupština RS prošle sedmice usvojila je još jednom izmjene Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja i to po hitnom postupku. Poslanici su te izmjene usvojili na prijedlog poslanika Gordane Đurić, iako je protiv njih izričito bila Vlada RS, tačnije resorno  Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Samo nekoliko mjeseci ranije, 10. aprila ove godine Narodna skupština RS usvojila je Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja čiji predlagač je bilo Ministarstvo prosvjete, a kojim se uređuje sticanje i korišćenje strukovnih, akademskih i naučnih zvanja.

Prema tom zakonu u kategoriji akademskih zvanja titulu "diplomirani" stiču oni studenti koji završe studije sa 240 ECTS bodova (četiri godine studija). Prilikom razmatranja Zakona uloženi su i amandmani, među kojima i amandman poslanika Gordane Đurić da titulu "diplomirani" stiču i oni koji završe trogodišnje studije i imaju 180 ECTS bodova. Amandman Đurićeve je tada odbijen.

Dan poslije resorni ministar otišao je u srce pobune, na Poljoprivredni fakultet u Banjaluci u pokušaju da smiri strasti jer su studenti tog trogodišnjeg studijskog programa tražili da dobiju zvanje diplomirani.

Pobuna je krenula sa fakulteta na kojem je upravo poslanik Gordana Đurić profesor, a njen suprug Nikola Mićić godinama bio dekan.

Ali nije ovo tekst o bračnom paru Đurić Mićić, nego o tome kako lični interesi kreiraju i jednu osjetljivu oblast, oblast obrazovanja od koje zavisi razvoj cijele zajednice decenijama unaprijed.

Nejasno je kako i zašto je Narodna skupština RS na dnevni red stavila prijedlog za izmjene zakona poslanika Gordane Đurić i izglasala ga, kada je isti taj amandman odbila samo nekoliko mjeseci ranije - 10. aprila ove godine? Ali ono što je jasno jeste da od aprila do juna nije došlo do bilo kakve promjene u činjeničnom stanju ili pravnom osnovu za izmjenu Zakona o zvanjima.

Iako u  našem okruženju ne postoji nijedna zemlja u kojoj se trogodišnje studije završavaju sticanjem zvanja "diplomirani", ni to poslanicima nije bilo važno jer su očito bili rukovođeni inovativnom idejom da i mi bar u nečemu budemo prvi i originalni. 

Ono što je nejasno jeste kako je moguće da su narodni poslanici među kojima ima i profesora univerziteta, a i onih koji su završili četvorogodišnje studije u vremenu u kojem je Bog hodao po zemlji, podigli ruku za izmjenu zakona koji i njih i njihovo obrazovanje lično devalvira?

Malo li je što u ekspanziji proizvodnje diploma i doktorata zauzimamo vodeće mjesto u Evropi? Malo li je što nam se Megatrendovi nalaze u svakom sokaku? Malo li je što su se i kriminalci okitili titulama doktora nauka?  Malo li je što niko ne postavlja pitanje ko su vlasnici fakulteta, kada i kako su postali doktori nauka? Malo li je dr duduka?

Prije nekoliko godina čitala sam kako je Halid Muslimović u 47. godini u rodnom Prijedoru upisao Koledž za informatiku i menadžment "Janjoš", Odsjek ekonomija. Ovaj folk pjevač prije toga završio je metalsku školu 1978. u Jesenicama u Sloveniji, a 2003. naknadno četvrti stepen u Banjaluci. Na "Janjošu" je bio izvrstan student i veoma brzo stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Nekako u isto vrijeme fakultet je veoma brzo završio i student Naser Orić, nekako odmah po povratku iz Ševeningena.

Ovo su dvije istinite priče u moru istih. U zemlji u kojoj su profesori smislili aforizam: Ko nema u glavi, tata mu ima u džepu.

Ovih dana poslije razotkrivanja Šapićevog plagijata, jedan oštroumni sunarodnik iz dijaspore postavio je suštinsko pitanje: Nije mi jasno zašto kupuju doktorate i diplome? Zar nije značajnije uspjeti u životu sa "srednjom školom"?

Jeste, ali u Americi! A to je mnogo daleko odavde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana