Skupština i izbori

Svjetlana Šurlan

Izborna kampanja "kuca" na vrata političkih stranaka, čekajući petak da slobodno otpočne, ali da sve nije kako je predviđeno izbornim zakonima, opet je pokazala, ko drugi nego opozicija u Republici Srpskoj.

Najbolji dokaz za to su posljednja zasjedanja Narodne skupštine RS, koja su opozicione stranke iskoristile da se promovišu ili, bolje rečeno, da pokažu kako se gubi orijentacija u vremenu i prostoru.

Jer to je ono što nam je opozicija odigrala. Predstavu koja bi mogla da nosi naziv "Kampanja - na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme".

Ta igra počela je odavno, a opozicija je mjesecima prije zvaničnog početka predizbornu kampanju vješto ugurala u skupštinske redove. I to na mjesto gdje bi trebalo da se vode rasprave za bolje sutra svih stanovnika Srpske.

Poslanici bi, inače, u skupštinskoj sali tokom zasjedanja trebalo da pažnju maksimalno usmjere ka zakonima,  izvještajima i brojnim drugim aktima od opšteg interesa za stanovništvo koje ih je, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji, svojim glasovima dovelo na te funkcije.

Prava slika je, međutim, drugačija. Opozicija je, doduše, pravi "školski primjer" kako se zloupotrebljavaju i sala i govornica, što su do sada i pokazali milion puta svojim ponašanjem, a o temama i retorici svaka riječ je suvišna.

Tako smo u protekla dva dana na zasjedanjima mogli čuti šta će ko uraditi kada sjedne u načelničku fotelju, a opozicija je išla čak do toga da je govorila kako bi radila i u fotelji ministara i premijera.

Izborna kampanja ima "rok trajanja" koji, čisto da podsjetimo, počinje da otkucava od sutra, a ne juče, prekjuče, prije mjesec ili dva. Ovaj, uslovno rečeno, mali cirkus koji smo gledali u posljednje vrijeme u znatnoj mjeri je onemogućio i sam rad Skupštine. A treba se i postaviti pitanje: "Kome sve ovo ide naruku?" Stanovnicima ove zemlje sigurno ne. 

Do zvaničnog početka kampanje ostao je samo jedan dan, ali za pojedine, moglo bi se reći nestrpljive stranke, koje jedva čekaju da provjere puls naroda, ona je odavno počela. Sutrašnji dan je tek formalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana