Skuplji časovi

Anita Janković Rečević
Skuplji časovi

Talas poskupljenja u Srpskoj, ali i cijelom regionu, malo šta je zaobišao, a ako je kojim slučajem i ostao pokoji proizvod ili usluga, ubrzo će, bez sumnje, podleći promjenama.

Na red su došli cjenovnici auto-škola koji su se opirali trendovima i lančanim poskupljenjima. Sudija obučen u odijelo vlasti po svemu sudeći odsviraće kraj i toj pojavi. Za volanom u BiH nikad nije bilo manje vozača, a nadležni su došli na ideju da dižu cijene.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH odlučili su ponovo da se pozabave cijenama obuke za osposobljavanje vozača. Ideja o skupljim nastavnim časovima nije im prošla prije pet godina pa ove godine traže drugu šansu. Kreirali su dokument pod nazivom prednacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, prema kojem će čas obuke za B kategoriju koštati 23,38 maraka. A kada se tome doda i PDV, iznos će za koju marku biti još veći.

Ukoliko dokument dobije zeleno svjetlo svih relevantnih institucija u zemlji, a potom i vrhovnog Savjeta ministara BiH, građani koji žele da polažu za B kategoriju moraće iskeširati oko 1.100, umjesto sadašnjih 600 maraka, koliko u prosjeku košta obuka. Drakonske cijene čekaju i one koji budu željeli da nauče da voze motor, kamion i autobus, a hoće li građani imati novca da plate ne pita se niko.

To pitanje muči samo vlasnike kompanija koji se bave transportom robe i usluga, ali i pojedine auto-škole koje se već neko vrijeme suočavaju sa padom broja kandidata. Prvi strahuju da njihove kamione u budućnosti neće imati ko da vozi, budući da se branša i sada suočava sa ozbiljnim nedostatkom kadra zbog masovnog odliva profesionalnih vozača u inostranstvo. Više plate i bolji uslovi rada nagnali su na hiljade vozača iz BiH da hljeb zarađuju na inostranim drumovima, dok nas prevoze penzioneri.

U auto-školama se plaše da će zbog poskupljenja obuke mnogi osamnaestogodišnjaci, ali i svi stariji koji nisu naučili da voze, odustati od polaganja vozačkog ispita, koji nije luksuz već potreba. Automobil, naročito u većim gradovima, odavno je prijeka potreba stanovništva, a položen ispit za B kategoriju među prvim je traženim uslovima u gotovo svih oglasima za posao.

I tako dok narod mašta o nižim cijenama, nadležni kuju planove kako da brojeve dodatno gurnu u nebesa. Čak i tamo gdje ne bi trebalo da zabadaju nos, jer auto-škole djeluju na slobodnom tržištu i morale bi same odlučivati o cijenama svojih usluga. Vlasti nisu ništa uradile da građanima olakšaju teret krize i viših cijena, ali su zato spremne da djeluju kontraproduktivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana