Skupi automobili

Dragana Orlović

Da ekonomska kriza nije pogodila sve stanovnike BiH najbolje govori podatak da se godišnje u zemlju uvezu desetine automobila vrijednih na stotine hiljada maraka.

Svote novca koje su pojedinci spremni da izdvoje za limenog ljubimca na četiri točka, ako se uporede sa prosječnim primanjima velikog broja domaćinstava, i više su nego drastične.

Naime, najskuplji uvezeni automobil u prvih šest mjeseci ove godine je “porše karera 4S”, kojeg je vlasnik platio vrtoglavih 249.307 maraka.

Da je ovaj automobil nedostižan većini običnih “smrtnika” pokazuje i računica da radnik u BiH sa prosječnom platom treba da za njega izdvoji više od 300 svojih zarada, odnosno, da radi oko 25 godina da bi skupio toliku svotu novca.

Ipak, ono što je interesantno jeste podatak da je lani uvezen manji broj automobila, ali da su oni bili vredniji nego ove godine.

Na naše puteve u prvom polugodištu ove godine stigla su 28.494 automobila ukupne vrijednosti 247 miliona maraka. U istom periodu prošle godine uvezeno je 24.949 automobila vrijednih 258,5 miliona maraka, a najskuplji model “ferari F151” koštao je ni manje ni više nego 448.385 maraka.

Da li to znači da je ove godine ipak kriza “zakucala” na više vrata, ili je jednostavno loša godina za autoindustriju, pitanje je na koje će se odgovor moći dati tek krajem godine, kada na naše ulice “stignu” novi modeli i kada ih uporedimo sa sadašnjim.

Ipak, bilo kako bilo, jedno je sigurno - srednja klasa gotovo je nestala, a u društvu je sve jasniji i vidljiviji jaz između bogatih i siromašnih.

Domaćinstva sa prosječnim primanjima svakako i ne pomišljaju na kupovinu tamo nekog “poršea”, “ferarija” ili “mercedesa” (osim ako ne dobiju na lotu ili bingu), ali se sigurno pitaju kako su ti pojedinci uspjeli da zarade toliko i kako mogu sebi da priušte takve četvorotočkaše!? Ko su ti ljudi i kolike su im plate kada mogu sebi da priušte taj luksuz? Pitanje koje postavlja svaki “običan čovjek” svakako je i da li su vlasnici tih automobila uredno platili za njih porez i sve dažbine?

Možda je kasno da se vrati srednja klasa, ali oni koji uvoze i voze vrhunsku klasu nekog modela automobila moraju uredno da plate sve dažbine i obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana