Skupe igrarije

Nebojša Tomašević
Skupe igrarije

Predstojeći lokalni izbori, prema svim najavama, koštaće “ko svetog Petra kajgana” i sigurno postati dodatno opterećenje za građane jer će taj novac biti potrošen na izborne procese i političke igrarije umjesto na eventualno povećanje penzija i socijalnih davanja.

Stihovi  kultne pjesme “Riblje čorbe”: “Iza tebe ostaje ispražnjena blagajna, koštaš me k'o svetog Petra kajgana”, slikovito prikazuju besmisleno trošenje novca. Ovaj put, ulogu Petra u jedenju posljednjih zalogaja ispred djece siromašne porodice (građana našeg društva), preuzeće političke igrarije i borba za vlast. Samo, za razliku od Petra, oni koji poslije izbora sjednu u fotelje sigurno neće skupo platiti svoj ceh i odraditi dug niti reći: “Sve je dobro, na svemu ti hvala, ali kajgana skupo me je stala”.

Krivica za ovu situaciju leži ne samo na strancu Kristijanu Šmitu, koji je izmijenio izborni zakon, već i na domaćim vlastima koje se ne mogu dogovoriti.

Tako su izbori u BiH postali prava finansijska saga i prema najnovijim informacijama, koštaće oko 19 miliona maraka, što je gotovo tri puta više nego što su koštali oni održani prije tačno dvije decenije.

Prema statistici Centralne izborne komisije (CIK) BiH, lokalni izbori 2004. koštali su građane 7,2 miliona, a četiri godine kasnije 11 miliona maraka. Biranje vlasti na lokalu nije bilo jeftino ni 2012. godine, kada je u te svrhe spiskano 12 miliona maraka, dok je količina novca za te namjene blago umanjena četiri godine kasnije, odnosno 2016, kada je potrošeno oko osam miliona maraka poreskih obveznika.

Pored stranog faktora, nesposobnost domaćih vlasti da se dogovore i usklade interese često dovodi do prekomjernog trošenja novca na izbore. Umjesto da sredstva budu usmjerena na izgradnju bolnica, škola i vrtića, novac se troši na političke kampanje, plakate i marketinške aktivnosti. Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić  izjavio je da  ništa nije skupo što će uticati na vraćanje povjerenja građana birača u izborni proces BiH. Međutim, povjerenje je odavno izgubljeno u borbi za goli opstanak, a neizvjesno je da li će izbori biti išta bolji sa većim budžetom. Na kraju, građani koji glasaju su ti koji plaćaju ceh i umjesto da im se omogući bolje liječenje ili obrazovanje, novac se troši na političke igre. Možda bi bilo vrijeme da se ozbiljno razmisli o efikasnijem načinu organizacije izbora i racionalnijem trošenju.

Građani zaslužuju bolje i potrebna je hitna promjena u načinu upravljanja sredstvima i političkim procesima kako bi se obezbijedilo da novac bude uložen u poboljšanje kvaliteta života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana