“Skromni” parlamentarci

Vedrana Kulaga Simić

Za većinu stanovnika BiH prvi dani u mjesecu predstavljaju ono vrijeme kada se sjeda za sto, uzimaju papir i olovka i sabiraju troškovi, koji se potom oduzimaju od plate, a sa onim što ostane čeka se početak idućeg mjeseca.

I tako iznova iz mjeseca u mjesec, a dok spajaju kraj sa krajem iz različitih organizacija stižu podaci o “skromnim” platama onih koje su sami izabrali.

A podaci su, ako se uzme u obzir cjelokupno stanje u zemlji, malo reći za nevjericu. Jer, kako drugačije primiti vijest da su bh. poslanici i delegati lani, u godini bez budžeta za BiH, mjesečno primali i do 6.000 maraka i da su u tom istom periodu postigli ubjedljivo najgore rezultate rada u poređenju sa kolegama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Parlamentarci, prema podacima Centra civilnih inicijativa, prosječno mjesečno primaju od 5.000 do 7.500 maraka, a svi znaju da sa druge “obične” strane BiH prosječna plata nije dostigla ni trocifreni broj, a da realnost ukazuje i da je mnogo onih čija primanja ne prelaze ni 500 KM.

I kakva se slika dobije kada se uporede mjesečna prosječna primanja običnih građana i parlamentaraca, među kojima ima i onih koji se za godinu “rada” nisu udostojili da postave nijedno pitanje, a kamoli pokrenu inicijativu?

Činjenica je da su i poslanik i delegat zanimanja koja imaju svoju cijenu, ali isto je i činjenica da ta zanimanja trenutno imaju mnogo visoku cijenu za uslove koji vladaju u BiH, čemu u prilog idu poređenja sa primanjima parlamentaraca u regionu.

Parlament BiH usvojio je lani samo 12 zakona, a taj rad parlamentarci su naplatili “sitnih” pet miliona maraka i tako dospjeli na vrh tabele kao najplaćeniji u okruženju.

Mada, istina je da dijele prvo mjesto sa kolegama iz FBiH koji su nedolaske na sjednice “naplatili” isto pet miliona maraka.

Ili sa njima možda može da se poredi i Savjet ministara BiH sa 25 usvojenih zakona ili pak Vlada FBiH koja je prošlu godinu posvetila “kadrovskoj politici” zarad problema običnih smrtnika.

Hiljade maraka koje mjesečno liježu na račune parlamentaraca u odnosu na nekoliko stotina maraka koje primaju obični građani, nameću jedno pitanje, da li tu nešto nije u redu?

Odgovor je da ništa nije u redu i da se hitno mora nešto preduzeti o tom pitanju. Da se razumijemo, parlamentarci imaju pravo na platu i određene naknade, ali u granicama normale.

Hiljade maraka mjesečno ne smiju da budu bačene na nerad!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana