Skriveno oružje

Željka Domazet
Skriveno oružje

Da se u BiH nalazi oružje koje je odavno trebalo da bude uništeno i da je ono najlakši način za dobru zaradu onih koji su spremni različitim kanalima da ga prodaju, saznalo se sasvim slučajno iz dopisa koji je zvaničnik NATO-a uputio Ministarstvu odbrane BiH.

Naime, "strele", koje se spominju u dopisu, a koje su izuzetno opasno oružje (koje su kao takvo okarakterisali pripadnici SFOR-a) trebalo je da budu uništene još 2002. godine, da bi sedam godina poslije toga postale predmet prodaje i izvoza u neke treće zemlje. To se jasno vidi iz dopisa.

Određeni zvaničnici u BiH već godinama upozoravaju da se oko oružja i Oružanih snaga BiH vrte sumnjivi poslovi i motaju neki sumnjivi službenici međunarodne zajednice, ali očito je u BiH da još uvijek nema dobre volje da se iščisti teren, pa se  godinama mešetari sa onim što ni u kom slučaju nisu igračke nego najrazorniji materijal.

Ako je poslije sedam godina na vidjelo izašla dokumentacija o tome da nije uništeno oružje koje je okarakterisano kao opasno i za BiH, za region i za mirovne snage, onda se s pravom postavlja pitanje koliko zaista skrivenog a neuništenog opasnog naoružanja ima u BiH i s kojih razlogom se to radi.

Neki zvaničnici u Ministarstvu odbrane ne kriju zabrinutost i upozoravaju da nekadašnja Armija RBiH nikada nije dostavila sasvim tačne podatke o svojoj opremi i naoružanju, te stoga nije van pameti ni opravdani strah da bi danas-sutra, kada nekom bude zatrebalo, to isto skriveno naoružanje moglo da izađe na svjetlost i ponovo progovori najmračnijim jezikom.

Ako se zaista nadležne institucije u BiH ozbiljno ne pozabave ovim pitanjem, i od nadležnih u Ministarstvu odbrane ne zatraže odgovornost i odgovore kako je to u BiH odjednom počelo da se trguje nečim što je odavno trebalo da bude uništeno, onda će i ova činjenica postati jasan signal i dokaz da je BiH prikriveno bure baruta i najcrnjeg šverca, te da u skoro vrijeme neće postati uređena zemlja.

Ne bude li se nešto promijenilo, BiH će i dalje važiti za dom i oazu za najgore vidove šverca i kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana