Skrivanje zločina

Goran Maunaga

Niko, osim pripadnika organizovanog sarajevskog političko-pravosudno-kriminalnog klana, do danas nije znao gdje se nalazi dokumentacija o ratnim sarajevskim srpskim, hrvatskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Članovi te klike su, uglavnom, ratni bošnjački kadrovi, koji su infiltrirani i izuzetno aktivni u političkim, pravosudnim i policijskim strukturama, a imaju odlične veze sa kriminalnim miljeom. Mnogi od njih odgovorni su za zločine i zato se u ovom slučaju radi o dugogodišnjem sistemskom skrivanju ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima nebošnjačkog naroda.

Naravno, to podrazumijeva da sva dokumenta o tome budu sklonjena, a ako ne uništena, onda bačena tamo gdje će biti teško dostupna i gdje će, vremenom zaboravljena, propasti ili nestati.

Tako je prije više od deceniju u jedan od mnogobrojnih hangara u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu sakrivena dokumentacija o zločinima. Među tim dokumentima, sigurno je, nalaze se i podaci o mnogim stradalnicima, pravim sarajevskim mučenicima, čiji ostaci će tek biti pronađeni na gradskoj deponiji u Buća potoku.

Da je kojim slučajem proradila savjest ili da je sakupio hrabrosti bar jedan od tužilaca Tužilaštva BiH, misterija u vezi sa bacanjem i zatrpavanjem pobijenih Srba na gradskoj deponiji, bilo u primarnu bilo u sekundarnu grobnicu, davno bi bila rasvijetljena. Jer svaki tužilac odjeljenja za ratne zločine, koji je imalo želio da se miješa u svoj posao, mogao je da sazna šta je s dokumentima i izvještajima o srpskim žrtvama, o njihovim stradanjima, ekshumacijama i premještanju tijela.

Dešavanja u vezi sa dva posljednja najaktuelnija slučaja, predmetima “Maktouf i Damjanović” i “Šemsudin Mehmedović” pokazala su da je krivica za ratne zločine sve do danas ostala rezervisana uglavnom samo za jednu stranu, srpsku.

Nesumnjivo je da će, recimo, Mehmedović, protiv kojeg postoje neoborivi dokazi, kao “ratni branilac BiH”, a svi takvi su bili “žrtve”, pa je nevažno da li su činili ratne zločine, sada opet ići na potpunu zamjenu teza, prikazujući sebe, opet, kao žrtvu, a one koji imaju dokaze protiv njega kao zločince. Na taj način sistem uspješno funkcioniše, ali zdrave snage u ovoj zemlji daju nadu da neće još dugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana