Škoro, drž’ se ti tambure...

Darko Grabovac

Kandidat za predsjednika Hrvatske, inače prosječan pjevač slavonskih šokačkih poskočica Miroslav Škoro počeo je juče da prikuplja potpise kako bi ušao u trku za Pantovčak.

Svoj nastup na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ukrasio je gromoglasnim najavama da od Srbije i Crne Gore treba naplatiti ratnu odštetu kao i da u Beogradu treba naći arhiv o Jasenovcu kako bi na vidjelo navodno izašla istina o najvećem koncentracionom logoru na Balkanu tokom Drugog svjetskog rata.  

Kao i kod većine njegovih prethodnika ili kandidata za predsjednika Hrvatske kampanja se zasniva na nacionalističkoj retorici a sve je usmjereno na to ko će više da pokaže mržnje prema Srbima i Srbiji. Bilo bi dobro i da je to samo obična retorika ali što je najgore u Hrvatskoj bez srama govore ono što zaista misle.

Eto Škoro bi da naplati ratnu odštetu od Srbije i Crne Gore. Nije poznato na osnovu kojeg dokumenta ili koje presude pa makar i onako pristrasnog Haškog tribunala koji je slobodom nagradio njegove sunarodnike Antu Gotovinu i Mladena Markača za protjerivanje 250.000 Srba, inače hrvatskih državljana. Imaju li protjerani pravo na kakvu odštetu?

Zaboravio je Škoro da je država Hrvatska bila agresor na Republiku Srpsku i još neke dijelove BiH, a to je i zvanična presuda onog istog tribunala. Nije se izjasnio da li je spreman da plati oštetu za sve zločine i ono što su napravili HV bojovnici u BiH. Mrkonjić Grad zbog devastacije i ratnog pustošenja kao i njegovi stanovnici koji su izgubili svoje najmilije željno čekaju da od zvaničnog Zagreba naplate svu materijalnu štetu i pretrpljeni bol. Slično iščekuju i stanovnici Broda, Kozarske Dubice, Novog Grada koji su bili bombardovani sa one strane Save a poznato je da su jedinice hrvatske vojske prve počinile zlodjela u Sijekovcu, na Kupresu i u trebinjskom zaleđu. Na osnovu dokumentacije i presude o udruženom zločinačkom poduhvatu i za područje Hercegovine, Škoro bi, ako se dokopa predsjedničke pozicije mogao da zavuče ruku u državni trezor i plati odštetu, kada se već za nju zakačio.

Recitator sa tamburicom i slavonskim šeširićem ne ispušta ni Jasenovac iz usta. On bi, kakvog li licemjerja, prvo da uzme arhiv iz Beograda o tom stratištu a zatim da se "pomoli za oprost onima koji su zločine činili". Prije nekoliko dana je rekao da bi Jasenovac valjalo i prekopati. Da li je mislio na arhiv ili bukvalno traganje za kostima stradalnika najvećeg koncentracionog logora na Balkanu nije jasno, ali nije ni bitno jer bi sa pijetetom prema 700.000 žrtava morao da govori o tom stratištu.

I zato  drž’ se, ti Škoro, tambure i melodično recituj jer ti ni pjevanje nije jača strana. Pomoli se za sebe i svoja razmišljanja jer ne vjerujem da bi i sam papa lično oprostio grijehe Maksu Luburiću, Andriji Artukoviću i drugim jasenovačkim koljačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana