Škola

Jelena Bjelica

Porazna je činjenica da se u Republici Srpskoj svake školske godine u osnovne škole upisuje sve manje djece. Da je tako, potvrđuje i podatak da će od danas u školskim klupama biti 600 prvačića manje nego lani.

Sve manje upisanih školaraca i gašenje seoskih škola dokaz su da nas je bijela kuga odavno zahvatila. Ove godine upisano je skoro 1.000 učenika manje u odnosu na 2008, kada ih je bilo 10.831, a danas ih je svega 9.901. Najmanje učenika u osnovne škole se upisuje u manjim opštinama. Najgore su prošli Han Pijesak, Berkovići i Vukosavlje, gdje će biti čak oko 45 odsto manje učenika u odnosu na prošlu godinu.

Zbog malog broja đaka gasi se sve više seoskih škola i odjeljenja. Alarmantan je i podatak da je od 2009. zatvoreno oko 50 petorazrednih područnih odjeljenja. Ove godine zatvorena je jedna područna škola i 191 odjeljenje. Osim toga, nijedan učenik nije upisan u 64 područna odjeljenja, dok je u 61 upisan samo po jedan učenik.

Sve nam to pokazuje da nas je sve manje i manje. Ne možemo a da se ne zapitamo kakvu sliku možemo tek da očekujemo za desetak godina, ko će sjedjeti u klupama?

Kakva je budućnost Republike Srpske ako će u njoj biti sve manje djece i mladih? Umjesto da se grade nove škole i pune đačke klupe, one se redom prazne i gase...

Stambene olakšice za mlade bračne parove, podsticanje nataliteta, borba za bolji život svakog mladog čovjeka, koji sutra treba na svojim plećima da ponese razvoj zemlje, iz neke su druge priče...

Osim toga, i oni koji su se u ovim teškim vremenima i odlučili za potomstvo, svake godine su na sve žešćem udaru poskupljenja. Uzmite u obzir samo koliko košta komplet knjiga za učenika osnovne škole, a o ostalim potrepštinama da se i ne govori.

Dječiji dodaci ne mogu da pokriju ni minimum ovih potreba.

Svako od nas treba da se zapita, ako se već o tome institucionalno ne razmišlja dovoljno, šta uraditi da nam škole ne ostanu prazne.

Kriza jeste, ali za rješavanje ovog problema trebalo bi da se nađe volje, vremena i novca. U suprotnom, neće se gasiti samo škole, već i kompletna domaćinstva, a onda će već biti kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana