Skidanje do gole kože

Veljko Zeljković

Svakim danom, u svakom pogledu, predstavnici bošnjačkih partija pokušavaju obesmisliti zajednički život u BiH i postojanje Srpske kao legitimne tvorevine. Iako su Dejtonskim mirovnim sporazumom jasno precizirane nadležnosti entiteta, iz Sarajevo to svakim danom pokušavaju nasilnički preko svojih instaliranih pravosudnih poluga promijeniti.

 

Čini se da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama RS i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, prelila već odavno napunjenu čašu. Pogotovo jer je isti ovaj sud krajem 2020. presudio i da se svo poljoprivredno zemljište smatra imovinom BiH, a ne entiteta.

Treba podsjetiti da su početkom 2020. bošnjačke sudije, uz pomoć inostranog faktora, preglasale srpske kolege, te ocijenile neustavnim i više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi Srpske. Ako ovome spisku pridodamo i bošnjačke pokušaje da se ospori i gradnja hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini, aerodrom u Trebinju ili recimo “svesrpsko svetilište” u Gradini, čovjek se zapita kuda sve to vodi.

Krajnji cilj, što u Sarajevu i ne kriju, a ni u najvećoj bošnjačkoj partiji, jeste potpuno, do gole kože, razvlašćivanje Republike Srpske i svođenje na praznu anemičnu ljušturu. Bez ikakvih ingerencija, imovine i prava, utvrđenih 1995. godine u Dejtonu.

Vjerovatno će pokušati da skinu i smokvin list te početi slavodobitno uzvikivati: “Car je go”. Postalo je to smarajuće. Da su toliku energiju ti isti usmjerili na ekonomski oporavak i osnaživanje zemlje, BiH bi danas bila Švajcarska. Prosječna plata minimum 1.000 evra.

Ali, lakše im je baviti se mrskim komšijama. Što reče jednom prilikom jedan od predstavnika ovakve politike, ako se Srbima ne sviđa, iz BiH mogu na opancima ponijeti samo onoliko zemlje koliko su i donijeli.

Ignorišu da su Srbi, ali i drugi, na ovim prostorima odvajkada. Zaboravljaju i na Dejton. Konstitutivnost naroda. Nadležnosti entiteta. Ta demencija nije slučajna, jer se Srbi i Srpska ne uklapaju u njihov “građanski koncept” BiH. Zbog toga im smeta i “srpski svijet”, sintagma koja označava kulturno ujedinjenje rascjepkanog srpskog naroda na Balkanu. Računaju da će izolovanu Srpsku lakše razvlastiti. Udaraju sa svih strana i iz svih nedozvoljenih oružja ne mareći za štetu koju mogu nanijeti. A ona bi na kraju mogla voditi raspadu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana