Skeniranje ugovora

Vedrana Kulaga Simić

"Ko voli, nek izvoli". Ograničenja postoje, ali samo na papiru.

Ovako se može opisati ponašanje većine institucija FBiH i njihova finansijska (ne)disciplina kod zaključivanja ugovora o djelu čiji broj premašuje i nekoliko hiljada primjeraka i to samo u posljednjih nekoliko godina.

Revizija učinka federalne Kancelarije za reviziju pokazala je da su planirane mjere štednje u vezi sa ugovorima o djelu pale u vodu, a da su na površini ostali samo enormni izdaci i mnogi nepotrebni ugovori od kojih su neki, može se reći, prerasli u stalne ugovore o radu.

Ponovo se pokazalo da mjere štednje nekima ništa ne znače i da ih olako zaobilaze, dok gomilaju broj onih sa kojima sklapaju kojekakve ugovore. Da stvar bude gora, neke od tih osoba dobiju posao da pomognu onima koji rade na nekim zadacima, kojima je to i u opisu radnog mjesta i koji za to imaju i dobra primanja. Kancelarija za reviziju institucija FBiH je tako na svjetlost dana iznijela ono o čemu se godinama priča i na šta se često i upozorava. Da su troškovi na federalnom nivou "probili" sve limite i da će se, ako nastave ovako, teško izvući iz debelog minusa u koji su stigli.

To je sasvim jasno, jer su se o mjere štednje oglušili oni koji su zaključke o tome i predložili, a kasnije ih i usvojili na svojim organima. I šta onda može da se očekuje?

FBiH (koja je zapala u mnoge probleme) i na ovom primjeru se pokazala kao cjelina koja ne može da funkcioniše onako kako bi trebalo. Revizija je pokazala da se ugovori o djelu, koji se redovno zaključuju za sve i svašta, nalaze u vrhu boljki ovog dijela BiH.

Dijagnoza je jasna, lijeka ima, ali pacijent odbija terapiju. I tako ukrug, iz godine u godinu, samo sa jačim odbijanjem, što je dovelo do sve većih troškova, ali ne i boljih rezultata.

I kako u takvim uslovima održati finansijsku disciplinu i to u vrijeme političke i ekonomske krize. Ali nekima je to, izgleda, bila prečica da lakše potroše novac na mnoge stvari bez stvarnih potreba za to.

Ugovori o djelu zaista su i potrebni u nekim situacijama, ali bi trebalo da se jasno postave kriterijumi i odrede "krizne" situacije. Jer ovako teško da će moći dalje da se kontrolišu izdaci samo po osnovu ovih namjena.

A, nažalost, ima mnogo pacijenata koji odbijaju odvikavanje od službenih telefona, automobila, te ića i pića na račun budžeta.

Revizija je uradila svoje, ostatak je na pacijentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana