Skelani

Vedrana Kulaga
Skelani

Od stradanja više desetina srpskih civila i boraca u skelanskom kraju prošlo je 18 godina, a istina i pravda i danas su koliko blizu, toliko i daleko od Skelana.

Vrijeme prolazi, ali ne i sjećanje na zločin koji su u Skelanima i okolnim srpskim selima počinile muslimanske snage predvođene Naserom Orićem.

Godišnjice se redaju jedna za drugom, ali bol ne prolazi. Mnogi stanovnici Skelana izgubili su svoje najmilije, koje i dan-danas oplakuju, a pravde još nema.

Zar je normalno da niko ne odgovara za tolike stradale civile, starce, žene i djecu? Zar je to pravda? Ne, to ne smije da bude pravda.

Počinioci zločina moraju da odgovaraju za ono što su napravili pred licem pravde. Cijeli svijet mora da čuje ono što znaju preživjeli u Skelanima i okolini, a to je istina o masovnim srpskim stradanjima u ovom kraju.

Sve su činjenice poznate, ali najgora od svih je ona koja govori da za zločine nad skelanskim Srbima, kao ni za ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao. Naser Orić je, nažalost, oslobođen odgovornosti za zločin u Skelanima pred Haškim sudom, a protiv ostalih odgovornih nikad ništa nije ni preduzeto.

Svake godine, svijeće i cvijeće na spomen-obilježjima opominju sve one koji mogu da ulože dodatne napore da bi se zločinci izveli pred lice pravde, jer istina o masakru u Skelanima mora da nadjača zle sile i svu nepravdu. Jer zločin u Skelanima je sistematski pripreman i počinjen. Mnogo je stradalih koji se nikada ne smiju zaboraviti.

Pravda ponekad jeste spora, ali nikada se ne smijemo predati i klonuti duhom jer, ipak, ona nije nedostižna. Zločinci moraju za zločine odgovarati.

Ipak, preživjeli stanovnici pravdu i istinu čekaju skoro dvije decenije. Sjećaju se žrtava i ne zaboravljaju zločine, jer to je posljednje što smiju da urade.

Porodice preživjelih svakog dana, svake godine mole za istinu i pravdu za sve one koji su postradali na kućnim pragovima, mostovima, uskim uličicama... Neko će valjda te molitve i da čuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana