"Skaj Srpska"

Goran Maunaga

Dobro bi bilo da Republika Srpska može i dalje da ima svoju avio-kompaniju. To odlično i moćno zvuči, daje na značaju i entitetu i državi, ali ako neumoljive činjenice u vrijeme svjetske ekonomske krize govore da postojanje preduzeća "Skaj Srpska" i Srpskoj i njenim stanovnicima ništa korisno ne donosi, tu firmu hitno treba gasiti.

Do daljeg, dok se ne stvore bolje regionalne, ekonomske i kadrovske predispozicije, nikome od nas neće naškoditi zatvaranje te neprofitabilne kompanije koja je u posljednje vrijeme prosječno po letu imala samo pet putnika.

Mnogo je uzroka izrazito lošeg lošeg stanja u toj oblasti i teško je, od njih nekoliko, istaći jedan ili dva kao glavna, a činjenica je da "Skaj Srpska" ne treba i ne može da postoji samo za to da bi je Vlada RS finansirala. A interesantna je tvrdnja stručnjaka iz te oblasti koji ističu kadrove kao jedan od glavnih razloga za propast "Skaj Srpske".

Njihov je stav da kad rezultat rada direktora bilo kojeg javnog preduzeća ili akcionarskog društva, pa bilo to i "Skaj Srpska", i pored višegodišnjih milionskih subvencija Vlade RS, bude nula, tu nema dileme, ta se kompanija ili zatvara ili se mijenja menadžment. Greška je samo, kažu, što se na to čekalo pet godina, umjesto da je direktor poslije prve neuspješne godine sam otišao ili bio smijenjen.

Ipak, ne smije se upasti u zamku da se kaže da nama ne treba vazdušni saobraćaj, odnosno avio-kompanija Vlade RS. Aerodrome Trebinje i Banjaluka, kao i "Skaj Srpsku", vodili su nesposobni ljudi, to je činjenica. Sve ono što oni u ovoj situaciji tvrde, pokušavajući da loše stanje opravdaju poređenjem sa neuporedivim avio-kompanijama u okruženju "dokazujući" da se radi o specifičnoj oblasti, jesu samo loši izgovori za lično nezalaganje i profesionalnu nekompetentnost.

Neka "Skaj Srpska" za sada malo odmori, lako ćemo mi riješiti letenje na udaljene poslovne i egzotične destinacije čim riješimo druge, važnije, goruće i egzistencijalne probleme.

Aerodromi Trebinje i Banjaluka su veliki potencijali, kao i mogućnosti avio-kompanije RS, ali to ne može da radi svako. Ne treba zaboraviti da u toj oblasti ipak imamo stručnog kadra koji je, prema sopstvenim tvrdnjama, sposoban za dvije do tri godine od tih aerodroma i od "Skaj Srpske" da napravi najjače firme u Srpskoj.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana