Sjetva

Marijana Miljić Bjelovuk

U prethodne dvije godine usjeve na njivama uništavale su poplave, pa visoke temperature, a ove godine izgleda da će preskupa nafta napraviti najveće probleme poljoprivrednicima.

Iako su ratari planirali da se pod oranicama nađe oko 100.000 hektara obradivog zemljišta, preskupa nafta već je prepolovila plan sjetve, a ako cijene nastave da skaču, kako je i najavljeno, plan će biti umanjen za desetine hiljada hektara.

Očigledno je da će zbog rasta cijena naftnih derivata većina poljoprivrednika ove godine ostaviti parkirane mašine u svojim dvorištima i čekati bolje dane.

Međutim, dok oni budu čekali bolje dane i odluku naftaša da obustave dalji rast cijena, tržište Srpske, iako već preplavljeno proizvodima iz okruženja biće dopunjeno namirnicama iz susjednih zemalja.

Na prepune rafe proizvoda iz okruženja već smo navikli i kada bi to bila jedina posljedica neispunjenog plana sjetve, stanovnici Srpske bi mogli odahnuti. Najveću posljedicu koju će stanovništvo osjetiti biće, nažalost, skok cijena hljeba, mesa i žive stoke.

Preskupa nafta dovešće građane do još veće borbe - kako priuštiti sve namirnice potrebne za život i usput preživjeti..

Međutim, uvođenje plavog dizela, u kojem ratari vide jedini spas ostaće nedosanjan san, jer Uprava za indirektno oporezivanje BiH ove godine nije dobila nikakvu inicijativu za uvođenje plavog dizela bez akciza za potrebe poljoprivrednika.

Prethodne godine nisu bile godine ratara, ali ni ova, prema svemu sudeći neće biti sjajnija.

Poljoprivrednicima ništa drugo ne preostaje nego da se zaduže i zasiju oranice usjevima, te da se nadaju da će im dobar urod podmiriti troškove zajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana