Sjekirom u čelo, po zakonu

Darko Gavrilović

Skandal ili sramota? Teško se opredijeliti za jednu od te dvije riječi koja bi opisala odluku tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Snježane Živković da prijetnje smrću upućene urednicima i novinarima “Glasa Srpske” ne predstavljaju krivično djelo.

“Ove seke iz Glasa treba povješati”, “Ušice sikire pa u čelo”, “Ubiti vas treba”, “Ovo treba streljati da se trag zatre”, “U laži su kratke noge” samo su neke od poruka koje za tužioca Snježanu Živković ne predstavljaju ama baš nikakav problem, niti u njima ima nešto zbog čega bi trebalo da brinemo!!!

Tužilačka odluka saopštena na sastanku sa policijom da u tim prijetnjama “nema krivičnog djela” skandalozna je jer su njome ljudski životi (a i novinari su ljudi) prepušteni na milost i nemilost siledžijama, kabadahijama i pištačima koji koriste posljednje razvijene “demokratske” metode poput maljeva i sjekira. Skandalozna je i zato šo je tužilac Živković uputstvom policiji da u prijetnjama ubistvom novinarima “Glasa” nema krivičnog djela, prijetnje legalizovala kao demokratski oblik borbe!

Poslije tužilačkog tumačenja da poruke koje su “miroljubivi” čitači i šetači postavili na portalu “Glasa Srpske” i “Fejsbuk” grupi “Spasimo Picin park” sasvim je normalno da svakoga ko vas na ulici ružno pogleda dobronamjerno upozorite da ćete ga “Ušicama sikire u čelo”. On, pak, ne treba da se ljuti na vas ili ne daj bože prijavi prijetnje, jer to nije krivično djelo. Treba da ćuti i da se pomoli da se ne dohvatite sjekire. Prijetiti je po zakonu!

Poslije odluke Snježane Živković svi u džepu imamo pečat na bjanko memorandumu Okružnog tužilaštva Banjaluka na koji samo treba da ispišemo opus prijetnji svima čije mišljenje, pisanje ili govor nam se ne dopada. Sada možemo da prijetimo svakome koliko nam je volja i izučavamo nove metode “demokratske” borbe koji će prevazići ultrapopularne sjekire i maljeve. Skandaloznom odlukom Snježane Živković građani su dobili pravo da prijete i njoj, njenom šefu Želimiru Lepiru, njegovom šefu Mahmutu Švraki i šefovog šefa šefu... I da na zidove zgrade Tužilaštva recimo ispišu “sve vas treba pobiti”... Kao što su ispisali na portalu “Glasa Srpske”. Jer, to je po zakonu. I “nema krivičnog djela”.

Ostaje da se vidi ko će i hoće li tužioca Snježanu Živković unaprijediti i nagraditi, jer je prijetnje smrću građanima RS (a i novinari su građani) amnestirala i izuzela iz krivičnog zakona čime je demokratiju popela na viši nivo? Ili je dovoljno to što su zaduženi za tumačenje, a ne sprovođenje zakona, do tolike “moći” došli trošeći stotine hiljada maraka iz budžeta (čitaj naših para) po seminarima u Srpskoj i na bjelosvjetskim destinacijama da bi odškolovali eksperte za borbu protiv sajber kriminala. Nije važno što su im pare za “školovanje” obezbijedili upravo oni koje bi trebalo da čuvaju od “demokratije” sjekirama. Život je izgleda toliko brz da je sve ono što su naučili već zastarjelo.

Zato više nemojte da nas čuvate! Prepustite nam zadovoljstvo da uživamo u novom shvatanju demokratije. I kada nam drugi put budu prijetili “sikirama u glavu” zato što smo objavili, gle čuda, saopštenje policije, mi ćemo znati da je to po zakonu! I spremno ćemo čekati udarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana