Sizifov posao

Vedrana Kulaga Simić

BiH još nekoliko koraka dijeli od dana kada će biti navršene pune tri decenije od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, koji je prekinuo rat i postavio novi temelj na kojem počiva ova balkanska zemlja.

Većina dana, mjeseci i godina, od tada pa do danas, protekla je u verbalnim sukobima i slanju otrovnih strelica između predstavnika tri naroda koji su ostali da žive pod ovim dijelom neba, gradeći ponovo svoje domove i radeći da bi uspjeli da se izbore za novi život na porušenim temeljima.

Dobar dio njih je okrenuo leđa ovoj zemlji jer nije vidio budućnost za sebe i svoje unutar njenih granica, spakovao kofere i krenuo na put ka boljim državama u kojima se čini da je bit politike borba za ekonomiju, plate, privredu i socijalna davanja onima kojima je to, iz ovih ili onih razloga, jedina “zarada”. U BiH to nije prioritet.

Previše je vremena proteklo uzalud, u tjeranju inata onim drugima i istrajavanju da u miru bude dobijeno ono što se nije uspjelo u ratu.

Tri naroda, tri istine, tri cilja i tri razlike. Od početka do danas. U tom lavirintu ispaštao je i ispašta onaj običan čovjek kojem je svega odavno preko glave, koji se guši u kreditima kako bi prehranio porodicu, čija je želja da ovdje, gdje je rođen i gdje je odrastao, može da živi pristojno od svoje plate, školuje djecu, ispraća roditelje nakon dugog radnog vijeka u zasluženu penziju. A ne da oni postaju još jedan teret na leđima.

Politika i fantazije na tom polju su, nažalost, zauzeli sva vodeća mjesta. Umjesto da smo se držali okvira i nadležnosti koje su nam date, umjesto da smo radili zajedno na ekonomiji kad već moramo zajedno da živimo, neki su odlučili da, ipak, treba stalno držati strah i širiti mržnju među narodima. I zato smo ovdje gdje jesmo. Tri istine će uvijek biti. Nema tog boga koji će to promijeniti. Za jedne će uvijek 1. mart biti dan kada se slavi, a za druge dan kada se tuguje u tišini.

Stalni pokušaji majorizacije BiH od strane Bošnjaka ne idu nikome ni u prilog ni na dobro. Mora se konačno naučiti da postoje Republika Srpska i FBiH i da se na nivou BiH koordiniše na svim aktivnostima. Tek kada i jedna i druga strana kažu “da”, može se krenuti sa datim poslom. Sve drugo i na druge načine neće izaći na dobro, a to ne treba nikome. Posebno ne nama ovdje, ali ni Evropi ni Americi, nikome, jer ne trebaju varnice nikada oko bureta baruta.

Suživot u BiH, posebno u uslovima pojedinih politika i želja koje stalno vraćaju u prošlost i potpiruju netrpeljivost, nije nimalo lak posao. Za to je dokaz jučerašnji dan. Neka svako ko je počinio zločine odgovara za njih, na svim stranama. Neka taj dio problema bude ostavljen u ruke pravosuđu, a današnji političari neka se okrenu budućnosti i ekonomiji. Samo tako će i imati u šta da se kunu i odaju počast onima koji su se izborili za slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana