Siva ekonomija

Marina Čigoja

Siva ekonomija jedan je od brojnih problema u RS o kojem se često govori, a na čijem se rješavanju uopšte i ne radi. Iako je to problem koji pogađa i državu i radnike i poslodavce i čijim bi rješavanjem svi bili na dobitku, predstavnici vlasti još nisu spremni ili jednostavno ne žele da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Tako danas imamo priliku da vidimo prazne fondove, ogroman broj radnika koji su prijavljeni na minimalac ili uopšte nisu prijavljeni, veliki broj poslodavaca koji redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima i državi i koji na taj način dolaze u potpuno nepovoljan položaj u odnosu na one koji rade mimo zakona.   

Istraživanje koje je sprovela Unija udruženja poslodavaca RS pokazalo je da su visoki nameti jedan od ključnih uzroka sive ekonomije. Ne treba zaboraviti da su u jeku krize, 2011. godine, u Srpskoj povećane stope poreza i doprinosa i da brojna upozorenja privrednika i ekonomista da će to izazvati ozbiljne probleme, kako u funkcionisanju samih preduzeća, tako i u budžetima, nije uticalo na predstavnike vlasti da tu odluku promijene. Sigurno je da je to bio dodatni podsticaj preduzećima, koja su i bez toga grcala u dugovima, da se okrenu sivoj zoni. Neki su odjavljivali radnike pa ih potom prijavljivali na minimalac ili ih uopšte nisu prijavljivali, a neki su ih jednostavno samo otpuštali jer nisu mogli da izmiruju nagomilane obaveze.

Iako privrednici od tada neprestano insistiraju na smanjenju nameta, ništa se primijenilo nije. Poreske stope i dalje su iste, a mimo njih privreda je opterećena i brojnim drugim nametima. Očigledno je da povećanje poreza i doprinosa nije dalo željeni efekat i da bi možda trebalo razmišljati o drugim rješenjima. Manji nameti i mnogo češće kontrole i oštrije kazne za one koji krše zakon možda bi mogli da daju bolje efekte. Nema sumnje da bi i sa manjim poreskim stopama mnogi pokušavali da zaobiđu zakon, ali bi tu do izražaja trebalo da dođu kontrolni organi.

U sadašnjoj situaciji, kada oni koji krše zakon prolaze bez adekvatnih kazni, stiče se utisak da se i oni koji rade po zakonu stimulišu da pređu na onu drugu stranu, a u svemu tome najgore prolaze radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana