Sitna zarada

Miloš Vasiljević
Sitna zarada

I dok se svake godine u jesen domaćini pripremaju za tradicionalni svinjokolj, gdje se stvaraju rezerve, ali i sigurnost zaliha hrane za čitavu godinu, stanovništvo je dovedeno u specifičnu situaciju, jer se postavlja pitanje šta da kupe i da li je to meso ispravno, a puno je i onih kojima će sušare i frižideri ove godine ostati prazni.

Da sitna zarada nakupaca i trgovaca može skupo koštati zarad malo profita, vidimo na primjeru i u našoj zemlji. Očigledno da je zlonamjernim važnija prodaja zaraženih svinja kako bi ušićarili neku marku, nego bezbjednost onih kojima je prodaju, a da pri tome ne razmišljaju o ekonomskim posljedicama sa kojim se suočavaju veliki farmeri, kojima je ovo jedini izvor prihoda.

Naime, Republička veterinarska inspekcija podnijela je šest krivičnih prijava protiv farmera i trgovaca koji su prodavali svinje iz zaraženog i uvoznog područja bez dokumentacije. Ključ problema leži u činjenici da su pojedinci zbog sitne zarade ugrozili poljoprivrednike koji se pridržavaju svih mjera za suzbijanje afričke kuge.

Neodgovorni pojedinci ugrozili su opstanak farmi od Semberije do Hercegovine, jer svinje nisu imale ušne markice te, što je najvažnije, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od veterinarske organizacije. Upravo je afrička kuga nanijela velike nevolje i probleme građanima, pa dok jedni sa velikim oprezom kupuju svinje kod provjerenih farmera, oni još oprezniji traže alternativu u nekoj drugoj vrsti mesa.

Da tu mukama nije kraj, diktira i cjenovnik, a i oni kojima matematika nije jača strana jednostavno će izračunati koliko će novca izdvojiti za tu namjenu. Za jednog tovljenika, ponovo zavisno od toga koliko ima kilograma i u kojem dijelu Srpske ga kupujemo, potrebno je izdvojiti najmanje 1.000 maraka. Postaje li ovo meso luksuz, pitanje je o kojem bi se moglo tematski raspravljati. Uz to, pršuta i peka za mnoge biće misaona imenica. Ništa bolje stanje nije ni sa čvarcima, koji su nekad bili tretirani kao otpad, danas 100 grama u marketima košta četiri i po marke. Ništa bolje nije stanje ni sa prasićima budući da nam slijedi period slava pa će zbog male ponude i velike potražnje kilogram žive vage već u decembru dostići i vrtoglavih 12 maraka.

Uništeno je 50.000 svinja zbog afričke kuge, a da se stanje ne bi narušilo dodatno, dobro bi bilo pooštriti mjere i to isključivo zbog farmera koji časno i pošteno rade ovaj posao, od čega prehranjuju svoju porodicu. Cijena svinja će ove godine, kako god to zvučalo, biti manje važna, jer imati kvalitetno i zdravo parče mesa biće prava privilegija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana